Beter gebruik bestrijdingsmiddelen

42 procent van de mensen gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen voor het bestrijden van ongedierte in en om hun huis. Terwijl bestrijden in de meeste gevallen op een milieuvriendelijke manier kan. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Milieu Centraal. 64 procent van deze mensen denkt dat het gebruik van die middelen schadelijk kan zijn voor het milieu. Onkruid verwijderen mensen vaker met de hand, al gebruikt bijna 1 op de 5 mensen toch nog chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid.

Het onjuist gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan schadelijk zijn voor je eigen gezondheid, die van kinderen, huisdieren en belangrijke insecten in je omgeving. Om consumenten goed te informeren lanceren retailers en brancheorganisaties samen met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vandaag de campagne ‘Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen’. 

Het doel van de campagne is dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk wordt beperkt. Het voorkomen van plaagdieren, schimmel of groene aanslag is effectiever dan het probleem eerst te laten ontstaan en dan pas te bestrijden, bijvoorbeeld met chemische middelen. Ook is dit beter voor mens, dier en milieu. Online en in winkels worden mensen die een bestrijdingsmiddel kopen geïnformeerd over de beste oplossing tegen ongedierte, groene aanslag en schimmels. ,,Dit is een uitstekend initiatief waar ik volledig achter sta”, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW). ,,Een schimmel, mierenplaag of groene aanslag kun je beter voorkomen dan verwijderen. Voorkomen is beter voor mens, dier en milieu! Gebruik alternatieven, en als je toch bestrijdingsmiddelen toepast, denk daar dan goed over na en kies voor een toegelaten middel.”

De campagne wijst consumenten die een bestrijdingsmiddel kopen op de beste oplossing tegen ongedierte, groene aanslag en schimmels. De campagnepagina beterbestrijden.nl geeft tips over: hoe je overlast voorkomt, hoe je bestrijdt met hand en natuurlijke vijand en hoe je chemische bestrijdingsmiddelen op een veilige manier inzet. Er is niet voor niets gekozen voor een lieveheersbeestje als symbool voor de campagne, dat smult namelijk van bladluizen. Als een natuurlijke vijand je helpt, heb je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig.

Voorkom de plaag
Voorkomen is beter dan bestrijden. Ook als je al last hebt van een plaag is het goed om te weten hoe je nieuwe plagen voorkomt. Dan pak je namelijk de oorzaak aan en heb je later geen bestrijdingsmiddelen meer nodig. Maak het bijvoorbeeld voor plaagdieren lastig en onaantrekkelijk om je huis binnen te komen.

Bestrijd met hand en vijand
Is voorkomen niet gelukt en heb je overlast of zelfs een plaag? Vaak kun je het met de hand oplossen of met hulp van een natuurlijke vijand. Je hoeft zelf niks te doen als het ongedierte op het menu staat van een ander dier. Zo is het lieveheersbeestje je beste vriend tegen bladluis, smullen egels van slakken en jaagt een (leen)kat brutale muizen je huis uit.

Gebruik gif gepast
Soms krijg je een plaagdier of schimmel niet weg zonder professionele hulp of een chemisch middel. In bestrijdingsmiddelen zitten chemische stoffen die bij onjuist gebruik schadelijk kunnen zijn voor mensen, dieren, planten en milieu. Let daarom goed op wat je doet en check hoe je veilig omgaat met bestrijdingsmiddelen. Vermijd bijvoorbeeld middelen waar geen ingrediënten op staan, koop alleen middelen met een toelatingsnummer en volg de gebruiksaanwijzing nauwlettend op.

Meer informatie over Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen vind je op beterbestrijden.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: