Jongeren vragen VN naar meer actie tegen ongelijkheid, klimaatverandering, voor solidariteit en een permanente stoel aan tafel

Zaterdag 24 oktober 2020 is het 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werden opgericht. In het Vredespaleis neemt de president van het Internationaal Gerechtshof, rechter Abdulqawi A. Yusuf, het Hague Youth Manifesto in ontvangst. Jongeren van over de hele wereld gaven input voor het manifest.

Het is een antwoord op de oproep van de Secretaris-Generaal van de VN, António Guterres, en sluit aan bij de 16e duurzame ontwikkelingsdoelstelling (vrede, justitie en sterke publieke diensten). De Nederlandse VN-jongerenvertegenwoordiger Mert Kumru en vijf uitgekozen studenten van Dalton Den Haag, Roc Mondriaan, De Haagse Hogeschool, Universiteit Leiden en de United Nations University – MERIT krijgen de eer om het pleidooi te overhandigen in het Vredespaleis. Ter inleiding gaan ze in gesprek met president Yusuf en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Jongeren zullen een krachtige vraag uiten naar actie tegen ongelijkheid, klimaatverandering, voor meer solidariteit en een permanente stoel aan tafel bij de VN. In het programma volgt ook een opvoering vanuit het #UnitedMusic75 project door harpiste Lavinia Meijer en Haags Vrijheidsambassadeur Leila Prnjavorac. Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen zal het slotwoord nemen en na afloop wordt het Vredespaleis blauw verlicht. De stream is online te volgen vanaf 17.30 uur via https://www.youtube.com/user/haguetalks.

Het Hague Youth Manifesto is de interpretatie van de oproep van de Secretaris-Generaal van de VN; António Guterres. Naar aanleiding van haar 75-jarig bestaan wil de VN jongeren een stem geven in hun toekomst en het daar bijbehorende internationale beleid. Jongeren van over de hele wereld hebben input gegeven voor het manifest via de landelijke vertegenwoordigers en een wereldwijde enquête. Met deze input zijn de Nederlandse jongeren vertegenwoordiger Mert Kumru en een dwarsdoorsnede van Nederlandse studenten aan de slag gegaan. Zij zijn begeleid door professor VN-studies Alanna O’Malley met de steun van veel betrokken organisaties. Jongerenvertegenwoordigers wereldwijd vonden het gerechtvaardigd om het manifest naar Den Haag te vernoemen. Het Internationale Gerechtshof, gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag is het enige VN-hoofdorgaan buiten New York. Den Haag is wereldwijd bekend als de internationale stad van vrede en recht. Hier werken duizenden mensen iedere dag aan een betere wereld. Het manifest wordt alleen in Den Haag aan de VN aangeboden.

Online event
De dialoog ‘Shaping Our Future Together’ waarin het manifest wordt aangeboden, wordt uitgezonden met een online livestream. Videoboodschappen van Guterres en de door hem aangestelde Youth Envoy, Jayathma Wickramanayake en korte toespraken van de president en de minister leiden het gesprek in. Hierin wordt geduid waarom de VN voor toekomstgerichte activiteiten kiest en jongeren oproept na te denken hoe de wereld er over 25 jaar uit zou moeten zien. Een visie voor 2045 en concrete doelen zijn daarbij nodig waarbij de prioriteiten uit de Global Youth Strategy van de VN leidend zijn.

Hymne des Nations
Harpiste Lavinia Meijer is initiatiefnemer van #UnitedMusic75. Ze nodigt op Instagram muzikanten uit om allen een eigen interpretatie te maken van de Hymne des Nations, in 1913 geschreven door de joods-Nederlandse componist Charles Grelinger voor de opening van het Vredespaleis. De componist stierf tijdens transport naar Auschwitz – maar zijn muziek leeft nu nog steeds voort. Vrede, hoop en solidariteit lopen als een rode draad door de tekst. Zaterdag zal een preview te horen zijn van inmiddels 33 wereldwijde interpretaties die in een video muzikaal zijn samengevoegd. Lavinia Meijer brengt samen met Leila Prnjavorac tijdens ‘Shaping our Future together’ live een eigen interpretatie als intermezzo.

Vredespaleis in het blauw
Om de dialoog af te sluiten neemt burgemeester Jan van Zanen het slotwoord op zich en zal het Vredepaleis blauw oplichten. Daarmee neemt Nederland deel aan een campagne waarin gebouwen over heel Europa VN-blauw kleuren. Als een van de stichtende VN-lidstaten drukt Nederland met deze symbolische actie zijn steun uit voor de doelstellingen en idealen van de Verenigde Naties rond mensenrechten, vrede en duurzame ontwikkeling.

Project Peace & Justice
Deze online dialoog wordt georganiseerd door het Haagse project Peace and Justice. Een netwerk waaraan 180 organisaties verbonden zijn en opgezet als initiatief van het ministerie van Buitenlandse zaken en Gemeente Den Haag. Hague Talks, Hague Manifesto en UnitedMusic75 zijn projecten van de netwerkorganisatie. Medewerking aan de dialoog ‘Shaping our Future together’ geven Internationaal Gerechtshof, het VN-Regionaal informatiecentrum, Chair of UN Studies, United Nations University – MERIT en RNW Media.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: