Acht aanhoudingen bij onaangekondigde demonstratie Plein

Bij een onaangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Plein in Den Haag, zijn donderdagmiddag 20 augustus acht betogers aangehouden.

Tientallen betogers weigerden weg te gaan en belaagden de politie. Hierop is de ME ingezet. Er zijn drie agenten gewond geraakt. De politie stelt een onderzoek in naar verdachten die geweld hebben gebruikt richting de politie.

Agenten belaagd
Op de Lange Vijverberg was donderdagmiddag een demonstratie aangekondigd tegen de Spoedwet in verband met Covid-19. Hier was echter niemand te bekennen. Wel waren er twee onaangekondigde demonstraties op het Plein en het Buitenhof. De demonstranten verzamelden zich uiteindelijk op het Plein. Daar werden zij agressief richting de politie en gebruikten zij stevig geweld. De politie gaf diverse waarschuwingen die door de demonstranten in de wind werden geslagen. Hierop is de ME ingezet.

Verdachten
Zes van de acht verdachten zijn vandaag getoetst door de rechter-commissaris, die heeft beslist dat de verdachten terecht zijn aangehouden en nog even vast mogen blijven zitten. Het OM beslist later of zij zullen worden voorgeleid. Twee verdachten zijn door het Openbaar Ministerie heengezonden, er wordt nog beslist wat er met hun zaken gebeurt. De leeftijd van de verdachten varieert tussen de 34 en 67 jaar, het betreft zeven mannen en een vrouw. Vier verdachten zijn afkomstig uit Den Haag, de overigen uit Leidschendam, Etten-Leur, Wildervank en Sint Willebrord.

Onderzoek
Op sociale media circuleren diverse beelden van agenten en een politievoertuig die door de demonstranten belaagd worden. Er is geen enkel excuus voor geweld tegen de politie. De politie stelt een onderzoek in naar de verdachten die betrokken waren bij deze ongeregeldheden, maar niet konden worden aangehouden. Daarvoor zijn wij op zoek naar foto’s of filmpjes die gemaakt zijn van demonstranten die geweld richting de politie gebruiken.

Geweldsinzet politie
Er leven veel vragen over de inzet van de politie tijdens demonstraties en indien noodzakelijk het gebruik van geweld hierbij. Ook naar aanleiding van de inzet gistermiddag op het Plein worden diverse filmpjes online gedeeld van agenten, de ME of de aanhoudingseenheid (AE)  die een wapenstok gebruiken richting demonstranten. Zie voor meer informatie hier.

Beelden van getuigen
Heeft u camerabeelden van demonstranten die gistermiddag geweld tegen agenten gebruikten en deze nog niet gedeeld met de politie? Heeft u overige informatie over deze verdachten? Deelt u uw informatie dan alstublieft met de recherche in Den Haag. Dat kan via 0900-8844 of Anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Beelden kunt u naar de politie uploaden via dit tipformulier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: