Verklaring van loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer (zondag)

De rode vlag werd gehesen. Foto: Dossier Mastenbroek (c)

Verklaring van loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer over de gebeurtenissen aan de kust van Den Haag op zondag 9 augustus.

Vandaag (zondag 9 augustus) heeft het stadsbestuur een uitzonderlijke maatregel moeten treffen. Rond 11.30 uur hebben wij de toegangswegen naar de kust van Den Haag afgesloten. De parkeergarages bij de stranden, vooral die op Scheveningen, waren op dat moment vol.

De dagen ervoor werden wij geconfronteerd met een enorme drukte, vooral van automobilisten. Daarbij viel vooral het grote aantal toeristen op uit andere landen. Dat leidde met name op zaterdag tot veel zoekverkeer in de kustwijken en ergernis bij bewoners. Door vandaag eerder de toegangswegen af te sluiten, en het verkeer richting kust af te vangen, hebben wij de verkeersdruk op de kustwijken beperkt.

Den Haag is een gastvrije badplaats. Het stadsbestuur stelt alles in het werk om de balans te houden tussen verschillende belangen. De belangen van badgasten (die een zorgeloze stranddag willen beleven en deze dagen dringend verkoeling zoeken), de belangen van lokale ondernemers (die het juist van dit soort dagen moeten hebben, na een ontzettend moeilijke periode waarin ze gesloten moesten zijn), en de belangen van de bewoners van onze kustwijken (die zich realiseren dat ze in de oudste, grootste en populairste badplaats van Nederland wonen – maar uiteraard niet geconfronteerd willen worden met grenzeloos gedrag en overlast).

Dat is ook een balans tussen zorgeloosheid, leefbaarheid en handhaafbaarheid. We moeten eerlijk zijn: die heeft de afgelopen dagen onder druk gestaan. Er was van een ongekende drukte sprake. Schatting is dat er twee keer zoveel mensen aan onze kust waren als ‘normaal’ op topdrukte-dagen, zoals we die vóór het corona-tijdperk zagen.

We zijn de afgelopen dagen tegen de grenzen van onze capaciteit aangelopen. Na onze ervaringen van gisteren werd vannacht besloten om nog meer mensen aan onze gemeentelijke hulpdiensten toe te voegen. Alleen al vandaag hebben wij 65 verkeersregelaars in touw. Met alle handhavers en fietscoaches betekent dat een inzet van ruim 115 mensen, nog exclusief de andere hulpdiensten zoals politie, brandweer, ambulancediensten en reddingsbrigade. 

Als het gaat om handhaving hebben wij sinds donderdag ruim 150 keer de wielklem moeten toepassen (een tijdelijke maatregel voor kentekens die niet hebben betaald en waarvan de NAW-gegevens niet bekend zijn bij de gemeente). Ook hebben we tegen de 600 parkeerboetes uitgeschreven. Meldingen, zaterdagnacht en zondagochtend, over wildkamperen op het strand hebben politie en handhavers opgevolgd. Er zijn bekeuringen uitgeschreven en mensen weggestuurd. Vannacht zullen wij daar samen met de politie extra op surveilleren. Als gemeente zetten wij daarvoor ook onze boswachters in. We halen alles uit de kast.

Maar hoeveel menskracht ook, een mooie stranddag kan niet bestaan zonder strandgangers met gezond verstand. Gelukkig hebben verreweg de meeste mensen zich gedragen en verantwoordelijkheid getoond.

Wat we de afgelopen dagen hebben gezien, is een ander publiek dat naar onze kust kwam; een publiek dat mogelijk nog onvoldoende bekend is met de verraderlijke stromingen van de Noordzee en met een auto-bereikbaarheid van onze kuststrook die zijn grenzen heeft.

Maar helaas waren er ook vandaag weer excessen, opnieuw ook tegen onze verkeersregelaars. Een verkeersregelaar op Scheveningen werd zelfs met een ploertendoder op zijn hoofd geslagen. Gelukkig maakt het slachtoffer het naar omstandigheden redelijk. De politie is intussen op zoek naar de dader, die met zijn auto is weggevlucht.

Ook was er droevig nieuws vanaf het Zuiderstrand. Daar is rond 13 uur vanmiddag een persoon uit het water gered en gereanimeerd. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, maar helaas toch overleden. Wij leven als stadsbestuur intens mee met de nabestaanden.

Aan het eind van de middag ontstond door de vele strandgangers, de sterke stroming in zee en de aflandige wind een gevaarlijke situatie. Er is toen een NL-alert uitgezonden en de reddingsbrigade heeft de rode vlag gehesen. Dat betekent: hooguit tot je knieën in zee en in elk geval niet zwemmen. De reddingsbrigade heeft heldendaden verricht en een groot aantal mensen uit zee gered, ook voordat het NL-alert werd uitgezonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: