Verklaring van loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer

Foto: Anita Egberts (archief)

Het is op onze stranden ontzettend druk. Over het algemeen zien wij dat mensen zich aan de 1,5 meter afstand houden, op de stranden en ook op de boulevard. Veel chaotischer was de situatie in het verkeer, vooral naar Scheveningen.

Ondanks onze herhaalde en meertalige oproepen van afgelopen week om bewust en slim te reizen én het gezond verstand mee te nemen, probeerden mensen toch massaal met de auto naar de kust te komen; en helaas in een aantal gevallen bovendien zonder het gezond verstand.

Waar het vrijdag goed ging en mensen voor alternatief vervoer kozen en incidenten nagenoeg uitbleven, op enkele kleine na, daar stapten vandaag (zaterdag 8 augustus) helaas heel veel meer mensen in de auto. Onze ruim 100 verkeersregelaars, handhavers en fietscoaches hebben samen met de andere hulpdiensten vervolgens alle verkeer zo goed mogelijk proberen af te vangen en uit de kustgebieden proberen te leiden, nadat alle parkeergarages aan de kust vol waren gestroomd.

Ondanks die vele oproepen van afgelopen week om niet met de auto naar de kuststrook te komen, liep het verkeer op tal van toegangswegen naar de kust vast. Daarom werd aan het begin van de middag op alle matrixborden – zowel op de snelwegen als op de wegen binnen de stadsgrenzen – de boodschap gegeven niet meer naar de kust te komen.

Helaas hebben zich vandaag ook meerdere incidenten voorgedaan tussen (verhitte) automobilisten en verkeersregelaars. Dat is onacceptabel. Onze verkeersregelaars, handhavers en fietscoaches zijn bij tropische temperaturen voortdurend in touw om inwoners van onze stad, toeristen en dagjesmensen een mooie stranddag te helpen bezorgen. Daarom doe ik een oproep aan iedereen: heb respect alstublieft voor al die hardwerkende hulpdiensten die in moeilijke situaties alles in het werk stellen en hun uiterste best doen om u een zorgeloze tijd te geven.

Den Haag staat zich erop voor een gastvrije badplaats te zijn voor iedereen. Wij hebben vandaag moeten constateren dat te veel mensen – ook een aanzienlijk aantal toeristen uit het buitenland – hun gezonde verstand helaas thuis hadden gelaten. Er was op meerdere plekken aan en richting kust van onacceptabel (verkeers)gedrag sprake. Ook de bewoners van onze kustwijken zijn daar in sommige gevallen getuige van geweest. Dat is een smet op een mooie zomerse dag.

Met nog enkele tropische dagen in het vooruitzicht doe ik nogmaals deze oproep: kom niet met de auto naar de kust. Reis bewust en neem uw gezond verstand mee. Dat geldt ook voor als u straks of vanavond huiswaarts gaat. Doe dat bij voorkeur wanneer het alweer wat rustiger is. Houd in elk geval rekening met de inwoners van onze kustwijken en met de medewerkers van onze hulpdiensten.

Gelukkig is de corona-veiligheid ook vandaag over het algemeen door de meeste mensen gerespecteerd, hoe moeilijk dat op sommige plekken ook was en ongetwijfeld de komende dagen weer zal zijn. Nogmaals herhalen wij ons dringende advies: houd je aan de 1,5 meter-regel, houd je aan de overige corona-richtlijnen, doe dat voor jezelf en voor anderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: