Korte analyse VOA-markeringen dodelijk ongeval Tamar

Wat vertellen de markeringen over het ongeval? (screenshot RTV Noord Holland)

De Verkeersongevallenanalyse of VOA is een afdeling van de Nederlandse politie. Ze onderzoeken de oorzaak en toedracht van verkeersongevallen. Dit team is ook ter plaatse geweest na het dodelijk ongeval met de 14-jarige Tamar uit Marken.

Op de plek des onheils (Zeedijk in Zuiderwoude, red.) staat een lijnenspel van allerlei markeringen, opgetekend met gele (spuitbus)verf. Kruizen, stippen, strepen en lijnen.

Er valt voor kenners veel te lezen in de aantekeningen op de weg. Eén element wil ik er graag even uitlichten. Ik kreeg van een lezer met achtergrondkennis van zo’n onderzoek een beknopte uitleg van wat er mogelijk is af te lezen.

“Het zijn duidelijk uitwijksporen”, zo stelt hij op basis van de repeterende twee stippen op de weg. “Je ziet namelijk maar één spoor getekend. En rechts de impact. Dat komt dus doordat de bestuurder uitwijkt. En er daardoor meer druk op één kant van de wagen komt.”

De stipjes zijn maar aan een zijde van de weg te zien, dat komt mogelijk door uitwijkdruk.

Over de kruizen zegt hij: “Er zijn vier kruizen. Zo kunnen ze de afstand meten met een overzichtsfoto.” Het gaat dus mogelijk om een flinke remweg.

De vier kruizen, waarmee de afstand van de remweg wordt gemeten.

Bovenstaande conclusie betreft een interpretatie van de markeringen door een goed ingevoerde lezer van deze website. De officiële lezing van de politie kan hier uiteraard van afwijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: