Onderzoek dood Karin Grijpstra afgeschaald: ‘dat is net mooglik, plysje bite troch!’

De man en dochters van Karin vertelden in het tv-programma Opsporing Verzocht over het leven van hun zachtaardige echtgenoot en moeder. Foto: uitzending Opsporing Verzocht / Politie.nl

Het onderzoek naar de mysterieuze dood van de 55-jarige Karin Grijpstra uit Koarnjum in Friesland, staat vrijwel stil. De politie heeft naar eigen zeggen geen aanknopingspunten meer. ‘Dat is net mooglik, plysje bite troch’, zou ik op mijn slechtste Fries willen zeggen. Het is natuurlijk makkelijk oordelen vanaf de zijlijn, maar aanknopingspunten zijn er altijd.

Het is daarnaast misschien flauw om te veronderstellen dat er gewoon een gebrek aan capaciteit is, maar het zal een combinatie zijn. Het is voor de politie nog steeds een raadsel wat er met Karin is gebeurd. Is de vrouw onwel geworden, het slachtoffer van een misdrijf of misschien geschept door een voertuig? Ik wil de drie scenario’s nog even doornemen.

Ongeval
Een ongeval? Ze moet dan zijn aangereden door een auto of een ander groot voertuig. Je belandt immers tijdens een simpele botsing met een fietser niet zomaar in een sloot.

Het lichaam moet, bij een dergelijke zware aanrijding, onder de blauwe plekken hebben gezeten, mogelijk zelfs botbreuken. Was zit het geval? Bij een verkeersongeval is veelal een duidelijke doodsoorzaak vast te stellen: neurologisch letsel, interne bloedingen, noem maar op. Volgens mij is dit allemaal niet geconstateerd.

Ik kan mij een zaak herinneren in een plaatsje in Zuid-Holland. Een interessante casus.

Een beschonken bestuurder reed jaren geleden op een nacht over een verlaten polderweg. Hij schepte een fietser en reed door. De volgende dag werd het lichaam van het slachtoffer gevonden in een sloot. Overleden. Uit sectie bleek de fietser verdronken.

Hoe weet de politie dat? Het slachtoffer had namelijk water in de longen. Mogelijk was hij bewusteloos geraakt door de klap en in het water verdronken. Voor een schouwarts makkelijk vast te stellen, zeker als het slachtoffer pas een paar uur in het water ligt, zoals bij Karin.

De vraag in de hypothese ‘ongeval’ is dus: had Karin water in haar longen? Ik ken de forensische onderzoeken niet, maar ik zou de familie aanraden een advocaat in de arm te nemen en álles op te vragen. Want, indien dit het geval is, is een botsing en een verdrinking een reële optie. Het is sowieso belangrijk om te weten of Karin in de sloot is overleden of op een andere plek (geen water in de longen). Raadpleeg ook forensisch-patholoog Frank van de Goot voor een second opinion van de schouwfoto’s!

De vraag is dan vervolgens: wie rijdt er op een enorm onchristelijk tijdstip op een verlaten landweg in aan de Wier in Koarnjum. Wat moest diegene daar doen? Was hij of zij daar bekend? Het ligt voor de hand dat (als het een ongeluk is geweest) dat zo is. Heeft de politie álle voertuigen in de omgeving (lees: buurtbewoners) gecontroleerd op mogelijk schade of anderszins andere afwijkende zaken?

Onwel
De optie ‘onwel geworden’ hoef ik eigenlijk niet eens te bespreken, toch? Indien Karin tijdens haar wandeling onwel is geworden, kan ze zeker in de sloot zijn gevallen. Is het mogelijk dat er kleine verwondingen zijn. Maar, de politie spreekt over een ‘totaal beeld aan sporen’. Er is geen normale medische doodsoorzaak gevonden en ik heb begrepen dat haar persoonlijke eigendommen onder andere op het nabijgelegen weiland zijn gevonden. Ik acht de kans op een een onwelwording dan ook nihil.

Misdrijf
Op basis van alle openbare informatie, mailtjes van amateur-speurneuzen, de (in eerste instantie) standvastigheid van de politie en nog heel veel vraagtekens in deze zaak (onder andere de tijdlijn van haar laatste uren), acht ik het zeer waarschijnlijk dat Karin om het leven is gekomen door een misdrijf.

De Leeuwarder Courant meldt dat de familie wordt bijgestaan door een familierechercheur waar ze terecht kunnen met vragen. Prima, maar ik zou daarnaast een advocaat alle relevante onderzoekstukken laten opvragen. Het kan anders nog jaren duren voordat er ooit duidelijkheid komt in deze zaak. Nu is alles nog vers, kunnen getuigen zich mogelijk nog dingen herinneren. Uitstel is geen optie.

Wie heeft de politie precies gehoord? In hoeverre zijn – op relatief korte termijn – alle tips nagelopen? Wat zijn precies de verwondingen van Karin en wat zegt bijvoorbeeld Frank van de Goot hierover?

Familie, laat je niet wijsmaken dat er geen aanknopingspunten meer zijn, neem zelf de regie in handen! Wees zeker de politie dankbaar, maar het houdt daar op. Het is ook wel begrijpelijk: er is een enorm personeelsprobleem. Er liggen momenteel meer dan 20.000 zaken op de plank! Het is geen onwil, maar protocol.

Mijn plan van aanpak zou zijn, incluis namen;

  • Bel bijvoorbeeld advocaat Sebas Diekstra om het volledige dossier op te vragen.
  • Raadpleeg Frank van de Goot voor een second opinion op basis van de schouwfoto’s.
  • Leg je niet neer bij het gegeven dat er geen aanknopingspunten meer zijn. Kijk eens naar de zaak van Madeleine McCann. Als je doorpakt, dan komt er altijd weer een nieuw spoor op je pad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: