Verdachte Christian B. lag op presenteerblaadje voor de Portugese politie, maar die richtte zich op de ouders van Maddie

Christian B. heeft een lang strafblad, woonde in de buurt van Praia da Luz, maar werd nooit serieus op de korrel genomen door de politie.

Zo’n drie weken na de ontvoering van Madeleine McCann, heeft een getuige de Britse peuter mogelijk nog gezien in het opvallende Volkswagen-busje van hoofdverdachte Christian B.

De twee werden gezien bij een bekend restaurant in Alcossebre, een kleine badplaats aan de Costa del Azahar, boven het Spaanse Valencia. De tip belandde onderop de stapel met honderden verklaringen van mensen die destijds zeiden Madeleine na haar vermissing nog te hebben gezien. Er kwamen waarnemingen van over de hele wereld.

Met de kennis van nu is het dus goed mogelijk dat B. na de ontvoering op de vlucht is geslagen richting Spanje en Madeleine waarschijnlijk nog in leven was.

“Een beller heeft melding gemaakt van een mogelijke waarneming van Madeleine McCann, 11.00 uur, 28 mei 2007. Locatie, restaurant Tunnels, in een oud kasteel in de streek Cap Y Corp, Alcossebre, Spanje. Ze werd gezien met een man in een Volkswagen-busje. We vragen de Spaanse politie de locatie te controleren op cameratoezicht of getuigen. We vragen Duitse voertuigdetails. Kan het voertuig worden opgespoord, gestopt en gecontroleerd worden.” – Politierapportage 2007

Bij het vakantie-appartement van Maddie werd enkele dagen voor de vermissing ook al een blonde, pokdalige, blanke man gezien. Mogelijk B. Hij had opmerkelijk veel belangstelling voor vakantieresort The Ocean Club in Praia da Luz, de plek waar de familie McCann in 2007 met vrienden vakantie vierden.

Zo’n anderhalf jaar voor de verdwijning van Maddie verkrachtte B. in diezelfde badplaats een 72-jarige vrouw. Deze zaak kwam aan het licht, toen een kennis van B. een videoband vond waarop de verkrachting van de vrouw te zien was.

Hij handelde in drugs, was in het bezit van kinderporno en stond bekend als inbreker. Daarnaast blijkt hij al op jonge leeftijd in aanraking te zijn geweest met de politie. Zijn strafblad telt maar liefst 17 zaken, waaronder kindermisbruik.

De van oorsprong Duitse B., woonde respectievelijk in een huisje en een kleine boerderij in de omgeving van Praia da Luz en had de beschikking over twee voertuigen: een VW-busje en een oude Jaguar.

De verschillende locaties waar B. verbleef, waren allemaal in de omgeving van Praia da Luz.

De Volkswagen T3 Westfalia werd in 2015 door B. verkocht aan een schroothandelaar. De Britse politie heeft naar nu bekend is geworden, het busje in 2019 al in beslag genomen. De Jaguar werd opmerkelijk genoeg een dag na de verdwijning opnieuw geregistreerd op naam van ene Alexander Bischof, die in Duitsland woont. De wagen was toen nog gewoon in Portugal.

Het busje dat mogelijk werd gezien in Spanje. Een getuige meldde drie weken na de vermissing B. en Madeleine te hebben gezien in Spanje.
De Jaguar die een dag na de ontvoering snel op een andere naam werd gezet.

Dan zijn er nog chatgesprekken tussen B. en een vriend. Hij vertelde daarin onder andere dat hij ‘iets kleins wilde vangen en dagenlang gebruiken’. Het laat zich raden wat hij daarmee bedoelde.

Het bewijs tegen B. stapelt zich ondertussen op, helemaal nu blijkt dat hij rondom de verdwijning een half uur lang heeft gebeld naar een onbekend persoon. B. belde op dat moment vrijwel zeker vanuit Praia da Luz. Naar wie hij belde is onduidelijk. De politie heeft dit specifieke telefoonnummer recentelijk vrijgegeven en vraagt het publiek om tips.

Het appartement werd mogelijk al enkele dagen door de verdachte in de gaten gehouden.

De vraag rijst: hoe is het mogelijk dat de Portugese autoriteiten deze man nooit hebben opgespoord? Hoe kan het dat hij nooit eerder in beeld is gekomen als zeer serieuze verdachte? Deze verdachte lag op een presenteerblaadje!

Het antwoord is helaas eenvoudig: tunnelvisie!

Terwijl de Portugese politie allerhande verdachtmakingen opvoerde rondom de ouders van het meisje, liep B. vrij rond. Voormalig hoofdinspecteur Goncalo Amaral schreef zelfs een boek vol met aantijgingen tegen de ouders Kate en Gerry McCann.

B., die momenteel een celstraf uitzit in Duitsland, komt naar verwachting over zeven jaar vrij. Het ligt niet voor de hand dat hij een verklaring zal afleggen over wat zijn rol is geweest bij de vermissing van Madeleine. Hij zal zich realiseren dat er bij een bekentenis een levenslange gevangenisstraf boven zijn hoofd hangt.

Alles zal dus – net zoals in de zaak van verdachte Jos B. en slachtoffertje Nicky Verstappen – vallen of staan met keihard steunbewijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: