Auto is de plek voor jongeren om lachgas te gebruiken

De auto is de plek voor jongeren om lachgas te gebruiken. Jongeren spreken met elkaar af in hun auto vanwege de mate van vrijheid en privacy die een auto geeft. De stap voor jongeren om vervolgens onder invloed van lachgas te gaan autorijden is klein, blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert.

TeamAlert deed de afgelopen maanden in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kwalitatief onderzoek naar de motieven van jongeren voor het gebruiken van lachgas. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de auto de plek is waar de jongeren lachgas gebruiken. Thuis bij de ouders is geen optie en tijdens het uitgaan is het aanschaffen van lachgas te duur volgens de respondenten.  Dit maakt de auto voor de jongeren de beste optie: het is een plek met veel vrijheid, waarin de jongeren zich makkelijk kunnen verplaatsen. Bovendien is de auto een warme, comfortabele plek, die privacy en ruimte geeft om samen met vrienden lachgas te gebruiken.

Zelfoverschatting 
Tijdens het onderzoek zijn jongeren ondervraagd, die ervaring hebben met het gebruiken van lachgas in de auto. Het feit dat de auto voor veel jongeren de plek is om lachgas te gebruiken, maakt de stap om daadwerkelijk onder invloed te gaan rijden klein. Door het effect van lachgas zien de jongeren het gevaar van het rijden onder invloed niet meer. De jongeren overschatten zichzelf door het lachgas en onderschatten de gevaren op het moment dat ze onder invloed zijn. Het maakt voor de jongeren niet uit of ze ergens geparkeerd staan of deelnemen aan het verkeer; in beide situaties gebruiken ze lachgas.

Lachgasgebruik in het verkeer is (on)veilig 
Daarnaast hebben jongeren volgens het onderzoek een tegenstrijdige houding als het gaat over het gebruik van lachgas in het verkeer. Over het algemeen vinden jongeren het gebruiken van lachgas in het verkeer gevaarlijk, maar vinden ze hun persoonlijke lachgasgebruik in het verkeer wel veilig. De jongeren stellen in het onderzoek dat zijzelf wel onder invloed van lachgas kunnen autorijden, omdat  bijvoorbeeld het effect op lachgas op hen naar eigen zeggen wel meevalt en omdat zij nog niet eerder een verkeersongeluk onder invloed van lachgas hebben meegemaakt. Deze persoonlijke ervaringen versterken de zelfoverschatting van de jongeren.

TeamAlert vindt deze resultaten ontrustend en wil het lachgasgebruik onder jongeren in het verkeer aanpakken. Daarom ontwikkelt TeamAlert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een campagne om de gevaren van lachgasgebruik in het verkeer onder de aandacht te brengen. De jongeren gaven in het onderzoek ook aan dat ze behoefte hebben aan meer informatie over lachgas in het algemeen. Voor hen is het nog onduidelijk wat de precieze effecten en gevolgen zijn van het gebruiken van lachgas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: