Is de spoelbak, lauw water en een druppel spoelmiddel straks nog wel toereikend?

Momenteel zijn restaurantjes, strandtenten, cafe’s, lunchrooms en andere horecabedrijven op last van de overheid gesloten. Een gevolg van de dramatische corona-ontwikkelingen.

Wanneer we deze storm hebben doorstaan en de horeca weer haar deuren opent, zal de wereld er toch anders uitzien. Hygiene zal een nog grotere rol gaan spelen in ons leven. We zullen nog een hele tijd argwanend kijken naar iemand die hoest of zijn neus snuit. En het wassen van de handen zal frequenter gebeuren dan voor de crisis. Dit haal je niet zomaar weer even uit het systeem van mensen.

En een biertje of een wijntje drinken? Hoe schoon zijn die glazen nu werkelijk? Ik vroeg mij dat af. Eerlijk gezegd al voor de coronacrisis, maar toen won dorst van hersenspinsels.

Want, waar vroeger gewoon even om een nieuw glas werd gevraagd als er nog wat lippenstift op te zien was, slaat straks de paniek toe. Wie heeft er eigenlijk voor mij aan mijn bier- of wijnglas zitten lurken en.. is het glas wel écht vrij van mondbacteriën?

Als de cafédeuren straks weer openzwaaien is corona natuurlijk nog niet helemaal uitgebannen. Het zal slechts beheersbaar en redelijk onder controle zijn. De allerlaatste coronapatiënt zal misschien pas in 2021 een streep zetten onder dit wereldwijde gezondsheidsdrama.

Maar even terug naar dat bier- of wijnglas.

Ik heb het eigenlijk altijd al een vies idee gevonden: mensen zitten massaal met hun mond aan de randen van een bier- of wijnglas. Vervolgens wordt het glas even snel in de spoelbak, met een paar krachtige halen van boven naar beneden, schoongemaakt en weer op de bar gezet. Klaar voor de volgende gebruiker. Voor het oog fris, maar is dat het wel? Overigens: de handen van de barmedewerker gaan ook keer op keer in het water.

Kan dit straks nog? Willen we dit straks nog wel? Dat u uit het glas drinkt van de bezoeker voor u… en die voor hem… en die voor hem… en die voor hem… Keer op keer schoongemaakt in een spoelbak met lauw water en druppeltje spoelmiddel. Is dat toereikend? Koffiekopjes gaan gewoon de vaatwasser in, maar dat is voor een goede schuimkraag funest!

Op Google trof ik geen bevredigend resultaat op de zoekterm “bacteriedodend spoelmiddel bierglas“. Bestaat dat wel? Ik hoor het graag.

Op een festival zag ik een tijdje geleden dat plastic glazen in een grote wasmachine werden verhit en daarna hergebruikt. Of het warm genoeg was om alle bacteriën te doden weet ik niet. Het biedt misschien wel een oplossing. Glazen koken, maar is dat haalbaar in een drukke strandtent waar op een zomerse dag al een nijpend tekort is aan glaswerk.

Ik ben benieuw naar jullie mening en expertise op dit gebied! Reageer hieronder of via de Facebookpagina!

2 gedachten over “Is de spoelbak, lauw water en een druppel spoelmiddel straks nog wel toereikend?

Voeg uw reactie toe

  1. Glazen spoelen in een spoelbak is een absolute NO-GO!! Het is altijd al onhygiënisch geweest, maar zeker in deze tijd is het zelfs een gevaar voor de volksgezondheid. Om het Covid-19 virus te weren moet het glas gewassen worden met een chemisch reinigingsmiddel, wat wordt gebruikt in glazenspoelmachines, in combinatie met een temperatuur boven de 60gr. Dit is met een spoelbak dus niet haalbaar.
    De enige veilige oplossing is om de glazen te spoelen in een kwalitatieve glazenspoelmachine met de juiste afstelling van chemie en temperatuur. Er zijn diverse glazenspoelmachines op de markt. Neem bijvoorbeeld de MEIKO M-iClean glazenspoelmachine met koudwaternaspoeling. De glazen zijn dan in 2 minuten schoon en op de juiste temperatuur om meteen weer te gebruiken incl mooie schuimkraag. MEIKO heeft onlangs het certificaat ontvangen van HygCen wat aantoont dat door de MEIKO techniek de vaat Coronavrij wordt gewassen. Neem geen onnodig risico lijkt mij!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: