Zocht politie in verkeerd graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem in Maastricht?

In het najaar van 2019 kwam er bij het Openbaar Ministerie in Limburg een tip binnen over de locatie waar het lichaam van de vermiste Tanja Afra Maria Groen zou liggen.

Tanja verdween in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993. De studente fietste net na twaalf uur ’s nachts weg vanaf een feestje bij haar studentenvereniging Circumflex in Maastricht, om naar haar kamer in het nabijgelegen Gronsveld te gaan. Daar kwam ze nooit aan. Sindsdien ontbreekt van haar ieder spoor. Zelfs haar fiets is nooit gevonden.

Woensdag 22 januari 2020 werd op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem in Maastricht de steen gelicht van grafnummer 294. CDA-politicus Jean van Hooren werd daar op 1 september 1993 begraven. Volgens het coldcaseteam van de politie in Limburg bestond er geen twijfel: Tanja moest daar liggen! Een informant had immers zeer gedetailleerde informatie verstrekt. Deze informatie was uitvoerig onderzocht en alles bleek te kloppen! Het onderzoeksteam hield dan ook sterk rekening met het scenario dat Tanja in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 in dit vers gedolven graf was gelegd.

Er is uiteindelijk urenlang en tot wel tot tweeënhalve meter diep gegraven, maar er is niets aangetroffen. In tegenstelling tot het coldcaseteam was het OM na de teleurstellende graafactie ineens veel minder stellig over de betrouwbaarheid van de informant. “De tip was: kijk daar eens”, vertelde een woordvoerder van het OM donderdag. Opmerkelijk!

Zoek- en graafacties hebben in coldcases zelden resultaat. Het zijn veelal verhalen van horen zeggen en langlopende dorpsgeruchten. Ik was vooraf dan ook erg sceptisch. Toch laat de stelligheid van de onderzoekers – waarin ze overtuigd waren van de vondst van Tanja – mij niet los. Alles wees op een doorbraak. Nogmaals: ze moest daar liggen, zei het hoofd van het coldcaseteam. De informatie was betrouwbaar. Punt.

Is het misschien mogelijk dat de informant op basis van daderinformatie zich heeft vergist? Het wegstoppen van het lichaam van Tanja moet in het holst van de nacht zijn gebeurd. Misschien was de dader onder invloed en wist hij het niet meer helemaal exact. Het ligt voor de hand dat het graf van Jean van Hooren is gebruikt, maar daar lag ze niet. Is er soms gezocht in het verkeerde graf?

“Een dikke week later was er opnieuw een open graf, maar een paar graven verwijderd van waar ze gezocht hebben”, weet een ingewijde die vandaag bij mij op de lijn kwam. Is dat wél het graf waar de dader het lichaam van Tanja heeft verstopt? Heeft hij zich vergist in de datum en het juiste graf? Het is maar liefst 26 jaar geleden! Dat is dus goed mogelijk. Het kan namelijk ook zijn dat de dader Tanja pas na enkele dagen heeft begraven. Dan heeft de politie dus gezocht in het verkeerde graf!

Welk graf uit september 1993 ligt in de buurt van steen 294? En gaat de politie hier nog verder onderzoek naar doen? Tot slot: wat zouden zoekhonden op deze begraafplaats nog met een geurspoor van Tanja (wellicht hebben haar ouders nog kledingstukken) kunnen? Slaan ze misschien wel aan op een locatie enkele graven verwijderd van waar nu is gezocht? Een taak voor Signi Zoekhonden? Is dat na zoveel jaren nog mogelijk?

Willem S. uit Geldrop is trouwens ooit in beeld geweest als verdachte in deze vermissingszaak. Weet je wat zijn beroep was? Grafdelver. Hij is inmiddels overleden. Nam hij soms op zijn sterfbed de nu veelbesproken informant in vertrouwen…

Update

De heer H. Mentink is op 4 september 1993 overleden en op dezelfde begraafplaats (graf 288) begraven, zo meldt… we noemen hem maar even een informant!

Heb jij informatie over Tanja? Laat het alsjeblieft weten aan het Cold Case Team van de politie Limburg. Dit kan op diverse manieren: via de mail naar het team (coldcase.limburg@politie.nl) of het Landelijk Bureau Vermiste Personen (info@lbvp.info). Je kunt ook bellen met 0900-8844, Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of het Team Criminele Inlichtingen via 079-3458999.

2 gedachten over “Zocht politie in verkeerd graf op de begraafplaats van de Katholieke Kerk Heugem in Maastricht?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: