‘De Villamoord’: weer tunnelvisie of een doorbraak?

De rechercheurs hebben structureel druk uitgeoefend op de verdachten om te bekennen.

In september 1998 kwam een 63-jarige bewoonster van een villa aan de Apeldoornseweg in Arnhem bij een schietpartij om het leven. Een vriendin die bij haar op bezoek was, raakte gewond en meldde dat ze één inbreker had gezien.

Een jaar later werden negen mannen veroordeeld, een tiende verdachte pleegde zelfmoord in de gevangenis.

Er was amper technisch bewijs, zo is het moordwapen nooit gevonden. De veroordeling van de negen verdachten kwam tot stand op basis van de bekentenis van één persoon, die zelf werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar.

KRO-NCRV maakte een driedelige documentairereeks over deze zaak die bekendstaat als ‘De villamoord’ en die tot mogelijk de grootste gerechtelijke dwaling in de Nederlandse geschiedenis leidde.

In het derde en laatste deel proberen de makers te achterhalen wat er nu precies is gebeurd in de villa. Zo wordt met een soortgelijk vuurwapen de moord in de slaapkamer gereconstrueerd. De onderzoekers komen tot de conclusie dat de verwondingen van de vriendin, die de overval wonderwel overleefde, niet overeenkomen met haar verklaring.

Er zou helemaal geen sprake zijn geweest van een schotwond en het schampschot was niet meer dan een blauwe plek. Daarnaast wordt gesteld dat het vreemd is dat de vrouw niet zelf de politie heeft gebeld, maar eerst een vriend en daarna haar broer. Deze schakelde uiteindelijk de politie in.

De kijker wordt achtergelaten met een gevoel dat er iets niet pluis is en het vermeende slachtoffer niet de waarheid heeft gesproken. Zelf komt de vrouw niet aan het woord, omdat ze verder wil met haar leven. In 2014 gaf ze wél een interview dat hier is te bekijken.

De laatste keer dat de rol van de vriendin in twijfel werd getrokken, mondde dit uit in een flinke rechtszaak. In 2014 werd een boek over de moord zelfs uit de handel genomen.

De makers van ‘De Villamoord’ begeven zich in het laatste deel van de serie dan ook op glad ijs. Is er sprake van tunnelvisie of een doorbraak? En wat gaat de politie eigenlijk doen met de bevindingen van de televisiemakers?

Bekijk hieronder de serie.

Terugkijken Villamoord Arnhem KRO NCRV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: