Wie betaalde het broodje Dungelmann?

Al enige tijd verbaas ik mij over de ontzettend stoïcijnse houding van (fractie)leden van Groep de Mos/Hart voor Den Haag. Het zal je immers maar overkomen: twee wethouders van jouw partij worden verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Dan slaat de paniek je toch om het hart?

Dat moet er toch enorm inhakken? Bij de volgelingen van Richard de Mos niet. Sterker nog, ze bouwen bovenop de verdachtmakingen een groteske campagne “Zet ons op 23 zetels!” Oftewel: gewoon doorlopen mensen! Geen enkele kritische overpeinzing. Niets van dat alles.

De verdenkingen zijn vrijwel direct naar het rijk der fabelen verwezen. Dat is natuurlijk enorm naïef. Er loopt een gigantisch onderzoek. Het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche gaan niet over één nacht ijs. Politici worden niet op basis van een Broodje Aap maanden onder de tap gezet en de politie valt niet zomaar twee woningen binnen. Stelt echt niemand binnen de partij zich de vraag: zou er dan toch iets aan de hand zijn? Het lijkt bijna sektarisch.

Ik durf er wel honderd broodjes Dungelmann op te wedden dat Groep de Mos/Hart voor Den Haag bovenop het spreekgestalte was gaan staan als een dergelijke verdachtmaking een andere partij was overkomen. Stel je eens voor dat bijvoorbeeld huidig PvdA-wethouder Martijn Balster verdacht zou worden van corruptie. Dan was het IJspaleis te klein geweest en had Groep de Mos/Hart voor Den Haag als eerste geroepen om zijn aftreden. Ze waren niet meer gestopt met moties van wantrouwen. De boel was ontploft! Ze hadden hem persoonlijk uit zijn werkkamer getrokken.

Nee, de verdachtmakingen aan het adres van Rachid Guernaoui en Richard de Mos zijn slechts boze tongen. Diepgravend journalistiek onderzoek door dagblad NRC is lariekoek en Groep de Mos/Hart voor Den Haag is het slachtoffer van een groot links complot.

Tuurlijk!

Rachid Guernaoui heeft onlangs voor de rechter verzocht inzage te krijgen in de ten laste legging. Hij heeft deze inmiddels in handen, maar zwijgt over de inhoud. Waarom? Als er toch helemaal niets aan de hand is en de verdachtmaking slechts kwade praat, dan maak je dit toch meteen openbaar? Onschuldig is onschuldig. Dan laat je lachend de stukken zien. Dan toon je de lege A4’tjes en eist terstond je plek op het pluche terug.

De laconieke “Zet ons op 23 zetels!” campagne gaat inmiddels gewoon door. Zo werd deze week de luxe Haagse broodjeszaak Dungelmann bezocht. Groep de Mos/Hart voor Den Haag is namelijk boos dat er geen vleeskroketten meer worden geserveerd in het stadhuis. Onder het mom van het steunen van de lokale middenstand werden 9 zogenoemde broodjes Dungelmann gekocht.

Ik vroeg mij af of deze broodjes per stuk zijn afgerekend, ofwel op eigen kosten, betaald uit de partijkas of van de fractievergoeding (lees: belastingbetaler). Ik ben daar gewoon nieuwsgierig naar.

Een antwoord op mijn vraag heb ik nog niet gekregen. Een mooi begin om transparant te zijn. Dan kan daarna de ten lasten legging online.

Wel even het bonnetje erbij mailen natuurlijk. Anders is het weer een groot links complot!

Martijn Mastenbroek

martijnmastenbroek@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: