Zaak Nicky Verstappen lijkt verloren: Jos Brech heeft niets gezegd en gaat dat mogelijk ook nooit meer doen

Landmacht en politie werkten samen bij de schouw van Nicky Verstappen op de Brunssumerheide.

Tijdens de schouw op de Brunssumerheide heeft Jos Brech zich onbewogen getoond. Sterker nog; op vragen van de voorzitter van de rechtbank verwees hij stoïcijns naar zijn advocaat Gerald Roethof. De bushcrafter uit Simpelveld gaf zelfs op de meest simpele vragen geen antwoord. 

Ook de aanwezigheid van de ouders van Nicky Verstappen deed de verdachte niet veel. Iemand schreef mij vandaag dat hij misschien medicatie gebruikt, maar dat ligt niet voor de hand. Jos Brech is iemand van natuurproducten en zal niet snel naar chemische middelen grijpen. We kunnen dus stellen dat zijn houding authentiek is geweest.

Een verklaring over hoe maar liefst 21 dna-sporen van Jos Brech op de onderbroek van Nicky terecht zijn gekomen is niet gegeven. Ik zie de toekomst van deze zaak dan ook zeer somber in. Als je niet breekt bij het monumentje voor de jongen, de vindplek, de heide, ofwel alles wat herinneringen oproept aan deze vreselijke daad en bovenal in nabijheid van zijn ouders, dan ben je gewetenloos. Dan wil je niet verklaren en ga je dat ook nooit meer doen.

Natuurlijk zinspeelt Brech elke keer erop dat hij ‘wanneer de tijd rijp is, hij misschien iets gaat zeggen’, maar ik geloof er geen snars meer van. Onderaan de streep ligt er helaas niet veel op de weegschaal van Vrouwe Justitia. Het Openbaar Ministerie heeft eigenlijk niet meer dan duizend kilo onderbuikgevoelens en 21 dna-sporen. Meer niet. En op allebei kun je – volgens Nederlands recht – niet tot een veroordeling komen. Er is geen doodsoorzaak vastgesteld en Brech zwijgt. Het OM moet echt met meer op de proppen komen, willen ze hem kunnen veroordelen. In het ergste geval wordt hij vrijgesproken en krijgt hij nog een zak geld van de Staat mee.

Er ligt naar eigen zeggen nog wel een zogenoemde kluisverklaring van Jos Brech, waarin hij uit de doeken doet hoe zijn dna op de onderbroek van Nicky is gekomen. Het is een troef die hij kan trekken als het hem te heet onder zijn voeten wordt, maar niemand kan hem dwingen deze openbaar te maken.

Er moeten hele gekke dingen gaan gebeuren, wil Brech ooit nog iets gaan verklaren. Het Openbaar Ministerie staat met lege handen. Dat is voor de officieren natuurlijk vreselijk frustrerend, maar voor de ouders van Nicky een regelrechte hel. Ze hebben het gezicht van de duivel vandaag recht in de ogen gekeken, maar weten nog steeds niet wat hij met hun kind heeft gedaan.

Vlinder leat te sloape op de hei.
Enne lange droem dea naam um mei.
Was genne wind, genne nach, allien mar dezen daag, en un groete moan die alles zaag.

(Rowwen Hèze)

De plek waar de tent van Nicky destijds stond.
De gemarkeerde vindplek. Nicky werd hier in zijn pyjama gevonden.
Het gebied was 27 augustus 2019 hermetisch afgesloten voor de schouw.
De vindplek van de jongen lijkt nog heel erg op de situatie in 1998, alleen staan er minder kerstbomen.

Op 10 augustus 1998 verdween de elfjarige Nicky Verstappen uit een jeugdkamp op de Heikop op de Brunssummerheide. Een dag later werd hij dood aangetroffen op ruim een kilometer van het kamp. Aangenomen wordt dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen. In 2018 werd een verdachte, Jos Brech, in Spanje aangehouden.

2 gedachten over “Zaak Nicky Verstappen lijkt verloren: Jos Brech heeft niets gezegd en gaat dat mogelijk ook nooit meer doen

Voeg uw reactie toe

  1. Maar 1 keuze dan. Doodstraf invoeren. Des te eerder is de tijd rijp. Dit is geen mens. Een dier heeft nog meer mededogen. Wat moeten die ouders doorstaan. Niet alleen nicky zijn leven ontnomen maar ook de ouders het leven verwoest. Hier zijn ze veel te mild.

    Like

  2. Essentieel is de vraag Nicky uit zijn tent in handen van Brech is gekomen. Speelde Joos Barten een rol? Is er een lijn tussen die twee? Is dat onderzocht?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: