Mysterieuze briefjes in nieuwe bedrijfskleding

Een aantal medewerkers van zorginstelling Pieter van Foreest heeft in de nieuwe bedrijfskleding mysterieuze briefjes gevonden. Het gaat naar verluidt om Vietnamese teksten.

De directie van Pieter van Foreest heeft de vondst zeer serieus genomen en zelfs een gerenommeerd vertaalbureau ingeschakeld. Volgens de zorgorganisatie gaat het om zogenoemde ‘werkinstructies’ die de kledingmakers onderling zouden uitwisselen. Het zou geenszins gaan over mogelijke slechte werkomstandigheden in Vietnam. Pieter van Foreest heeft de kleding besteld bij een grote, bekende leverancier die onder andere aan de Nederlandse Spoorwegen en de Douane levert.

Te lage salarissen, lange werkdagen, onvrijwillig en overmatig overwerk en productiedruk blijken nauw verbonden te zijn met een respectloze werkomgeving waarin geweld en intimidatie voorkomen. De helft van de werkneemsters werkt meer dan zestig uur per maand over, twee keer zoveel als de wet toestaat. Zonder overwerk verdienen ze niet genoeg om rond te komen. Maar het gebeurt ook dat overwerk niet betaald wordt, zo valt te lezen in een artikel dat onlangs in dagblad Trouw is gepubliceerd.

Ik deed navraag bij een Vietnamees tentje en vroeg naar de betekenis van de teksten. De medewerkster van de loempiakraam vertelde dat het onsamenhangende woorden zijn over ‘broeken en knopen’. Er is geen noodkreet te lezen in de teksten, benadrukt ze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: