Het social media-team van politiebureau Jan Hendrikstraat in Den Haag, heeft op Facebook op enigszins onhandige wijze aandacht gevraagd voor de vermissing van Iana Ponomareva. De naam wordt verkeerd geschreven en de opsporingsfoto is voorzien van irrelevante, schreeuwerige teksten.
Maar er is meer. Allereerst is de vrouw al twee weken vermist. Het label ‘urgent’, lijkt in dit soort zaken alleen nog na flinke media-aandacht te worden gegeven. Kennelijk is het mogelijk om zo’n twee weken van de rader te zijn, alvorens de politie publiekelijk alarm slaat. Interessante informatie voor mensen die snode plannen hebben. Ze hebben dus de tijd…
Want, even in algemene zin; mocht iemand het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf en de politie slaat pas na weken alarm, dan kan er natuurlijk enorm veel bewijsmateriaal worden verdoezeld. Getuigenverklaringen zijn minder betrouwbaar en camerabeelden zijn alweer gewist. Snel handelen is cruciaal. Dat er 24 uur wordt gewacht is begrijpelijk (merendeel vermisten duikt na 24 uur weer op)… maar twee weken?
Er lijkt in het onder de aandacht brengen van vermissingszaken bij de Landelijke Politie, ook geen enkel eenduidig protocol te zijn. Elk korps of lokaal bureau pakt een vermissing weer anders aan. Het ene bureau gebruikt het Twitter-account van de wijkagent, een anders bureau zet Facebook in en weer een ander bureau doet een beroep op Burgernet. Lokale media, vaak een enorm krachtig middel, worden zelden meer ingezet. In het ‘Handboek Vermiste Personen’, dat min of meer wordt aanbevolen op de politieacademie, staat overigens precies beschreven welk protocol gevolgd dient te worden. Dit vindt in de praktijk zelden gehoor of uitwerking… Leest men het handboek wel? Hoe is het eigenlijk gesteld met de kennis en kunde van dienders als het gaat om vermissingen?
Ik pleit voor een nieuw onderdeel binnen de Landelijke Politie: een ‘Loket Vermiste Personen’! Een vermissing wordt standaard gemeld bij dit loket en niet meer bij een politiebureau waar, met alle respect, een vrijwilliger achter de balie zit en van toeten nog blazen weet. De eerste lijn moet meteen goed geregeld zijn! Binnen de gebiedsgebonden onderdelen kan iemand worden aangesteld voor dit loket. Daar wordt de urgentie ingeschat en desgewenst direct opgeschaald. Om vervolgens op professionele wijze online te worden gezet: met een goede foto en relevante, juiste informatie!
In het geval van de 30-jarige Iana Ponomareva is er ook weer een knullige fout gemaakt. De naam van de vrouw wordt verkeerd geschreven (en ook na commentaar van Facebook-lezers niet aangepast). Ze staat als Ivana opgetekend, maar het blijkt Iana te zijn. De foto is daarnaast voorzien van irrelevante logo’s en zelfs door de afbeelding van de vrouw heen is nog eens in grote letters ‘Vermist’ gezet. Moet je niet doen, dat staat ook in het ‘Handboek Vermiste Personen.’ Houd het simpel en strak.
Dan nog even over de feiten en omstandigheden in deze specifieke zaak. Het is sowieso een vreemd verhaal: De partner van Iana heeft haar op vrijdag 2 augustus 2019 voor het laatst gezien. Hij is vervolgens een aantal dagen op pad geweest en is op donderdag 8 augustus 2019 thuis gekomen. Deze man heeft haar vervolgens niet meer gezien, zo luidt de verklaring van de politie.
Je vraagt je dan meteen af: is er tussen 2 en 8 augustus dan helemaal geen telefonisch of app contact meer geweest? Hebben de buren haar nog gezien? Heeft de politie de telefoon van Iana kunnen traceren en wat zeggen deze gegevens?
Is er iemand die Iana gezien heeft of weet waar zij is, neem dan contact op met de politie via 0900-8844 en vraag naar de recherche van politiebureau Jan Hendrikstraat.
Update 19-8
De vermiste Iana is weer terecht. Ze heeft zelf contact opgenomen met de politie. Waarom de vrouw is weggelopen, is niet bekend.
Geef een reactie