Zoektocht naar vermiste Jelmer van Koert uit Rotterdam na week al op laag pitje: maar waarom?

Jelmer op een Youtube-blog tijdens een van zijn reizen.

De recherche heeft aangegeven de zoektocht op een heel laag pitje te gaan zetten. Dat wil zeggen; tips die veelbelovend zijn nog na te trekken, Jelmer als vermist geregistreerd laten staan in binnen- en buitenland en dat is dat, zegt de vriendin van de sinds vrijdag 26 juli 2019 vermiste Rotterdammer. 

Het lijkt erop alsof de familie zich er min of meer bij heeft neergelegd, of geen idee meer heeft waar ze nog moeten zoeken. “Jelmer, mijn grote liefde, we geven het op. Dat moet. Je keuzes hebben gevolgen ben ik bang, maar er is altijd, altijd een weg terug. Een andere weg die de goede kant op leidt”, zo tekent zijn vriendin op. Ik vind het staken van een actieve zoektocht zeer opmerkelijk. Je zou bijna denken dat de politie meer weet… Wanneer een jongeman van de aardbodem verdwijnt, dan trek je toch alles uit de kast? Juist als er een ‘afscheidsbrief’ is achtergelaten, dan telt helemaal elke seconde.

Tussen de regels door lees je dat Jelmer enerzijds in de war is (dat is natuurlijk een breed begrip. Is hij opzoek naar zichzelf?) en anderzijds lijkt het erop dat hij weloverwogen een besluit heeft genomen. Zijn daar aanwijzingen voor en is de politie daarom terughoudend? Hoe moeilijk dat ook is voor achterblijvers, het is een recht. Het recht om niets meer van je te laten horen en nooit meer gevonden willen worden. Hij zal niet de eerste zijn die een compleet nieuw bestaan wil opbouwen aan de andere kant van de wereld. Dit kan uiteraard ook door je omgeving bij keuzes te betrekken. Sluit het netjes af, denk ik dan. Hoe moeilijk dat ook is. Ik ga er vanuit dat Jelmer dit niet gedurfd heeft. Het lijkt mij ondragelijk om ergens op een tropisch eiland het verdriet van je familie en vrienden te moeten lezen… Kun je dan echt opnieuw beginnen?

Mocht Jelmer toch worden opgespoord door de autoriteiten, dan mag de politie deze gegevens niet delen met de achterblijvers. Dat zorgt veelal voor een hoop frustratie. Toch weegt privacy zwaarder. Er mag wel worden medegedeeld dat ze hem hebben getraceerd, maar een locatie mag de politie niet noemen, wanneer de persoon in kwestie dat niet wil.

Het zou mij niet verbazen als Jelmer na een half jaar toch een teken van leven geeft. Dit is vaker gebeurd in langdurige vermissingszaken. Veelal als mensen de boel weer op de rit hebben en wroeging krijgen.

Toch zijn er nog een hoop vraagtekens: heeft de politie zijn bankgegevens nagekeken? Stel dat iemand bijvoorbeeld een aanzienlijk bedrag op een rekening heeft staan en dit niet heeft opgenomen, dat voedt dat natuurlijk een ander scenario. Waarom zou je dat niet opnemen als je ergens opnieuw wilt beginnen? Is hij nog wel verzekerd? Gebruikt hij zijn OV-pas nog? In het geval van Anne Faber heeft de familie gewoon het OV-bedrijf gebeld en konden ze informatie lospeuteren! Heeft de politie zijn laatste locatie achterhaald? Jelmer heeft immers op de dag van zijn vermissing nog gebeld en gemaild. Waar was dat? Zijn er camera’s op deze locatie? Misschien kunnen deze beelden dingen duidelijk maken. Beelden worden vaak na een week gewist.

De politie heeft de vermissing van Jelmer in mijn ogen veel te weinig aandacht gegeven. Een tweetje en dat was het. Media gingen er klakkeloos vanuit dat er sprake is van suïcide en hebben er vrijwel geen aandacht aan besteed. Kostbare tijd is zo verloren gegaan. Sporen zijn weggevaagd en een oplossing in deze vermissing is verder weg dan ooit…

Voorlopig was dit even mijn laatste blog over deze zaak. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan zal ik daar weer over schrijven. Tips over de verblijfplaats van Jelmer mag je doorbellen naar de politie in Rotterdam, via 0900-8844.

Update 1
De e-mail van Jelmer aan zijn vriendin, blijkt verzonden vanuit de openbare bibliotheek in Rotterdam. In een ander berichtje wordt gesuggereerd dat hij mogelijk nog is gezien in de Provenierswijk, achter het Centraal Station.

“We weten nu zeker dat de lange brief die we gisteren van hem kregen is gemaakt aan een computer in de bibliotheek van Rotterdam. Laatst opgeslagen om 14.10 in Word, door ons ontvangen om 17.00 uur. Hij was dus in de bieb Rotterdam gisteren. Heeft iemand hem gezien? De politie checkt de camerabeelden.”

Update 2
Jelmer staat nu officieel gesignaleerd op politie.nl. Op basis daarvan kun je concluderen dat de politie geen contact heeft gehad met hem.

Een gedachte over “Zoektocht naar vermiste Jelmer van Koert uit Rotterdam na week al op laag pitje: maar waarom?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: