Vandaag kwam de politie met het volgende persbericht naar buiten: “23 Filmers van ongeval A16 op de bon”, luidde de kop. Het artikel staat vol met suggestieve spraak- en bovenal wets-verwarring!
Het persbericht.
Dordrecht – Maar liefst 23 automobilisten krijgen binnenkort een gepeperde bekeuring op de mat. Ze filmden vanmiddag op de A16 tijdens het rijden met hun mobieltje een eenzijdig ongeval met een vrachtwagen. Dat blijken dure beelden, want de boete bedraagt 239 euro.
- Je krijgt de indruk dat deze automobilisten een bekeuring krijgen voor het filmen en fotograferen van het ongeval. Dat is absoluut niet het geval. Filmen en fotograferen op de openbare weg mag. Ook het vastleggen van een ongeval op de snelweg. Uiteraard is het verboden om als bestuurder van een voertuig een mobieltje in de hand te houden. Alleen daar kun je een boete voor krijgen. Als bijrijder of omstander mag je gewoon vastleggen wat je wilt. Dit valt strikt juridisch onder ‘vrijheid van meningsuiting’. Laat je nooit wijsmaken dat je niet mag filmen of fotograferen op de openbare weg.
Het bericht gaat verder.
Rond 12 uur reed een vrachtwagen met lege aanhanger over de Moerdijkbrug richting Breda. De wind kreeg vat op de aanhanger en de combinatie schaarde, waardoor de snelweg volledig geblokkeerd werd. Het ongeval zorgde voor lange files. Het moment om het mobieltje te pakken, dachten tientallen automobilisten. Om het ongeval al rijdend vast te leggen.
- “Het moment om het mobieltje te pakken”, staat er in het bericht. De irritatie klinkt uit deze zin. Ging het de agenten om gevaarlijk weggedrag (in een bijkans stilstaande file) of om het feit dat er gefilmd werd? Zeg het maar.
Leest u verder.
De agenten kregen toestemming van de officier van justitie om op kenteken te bekeuren. Dit houdt in dat zij de automobilisten niet staande hoeven te houden om de bekeuring uit te kunnen schrijven. Een van de agenten die ter plaatse was: “We zijn natuurlijk pas gaan schrijven toen we klaar waren met de afhandeling van het ongeval en we onze handen vrij hadden. Ik weet dus wel zeker dat het er meer zijn geweest dan de 23 automobilisten die we nu hebben betrapt.” De hoogte van de bekeuring is gebaseerd op het niet handsfree gebruik van de telefoon achter het stuur.
- Dit is een opmerkelijke passage: “De hoogte van de bekeuring is gebaseerd op het niet handsfree gebruik van de telefoon achter het stuur.” Waar moet de boete anders op zijn gebaseerd en voor wat anders dan ‘niet handsfree gebruik van de telefoon’. Filmen en fotograferen is namelijk gewoon toegestaan, mits u niet achter het stuur zit.
Natuurlijk speelt er een ethische discussie (vooral aangezwengeld door de politie zelf) of het wel of niet wenselijk is om een ongeval te filmen, maar daar heeft de politie en de overheid niets mee te maken. Dat bepalen in Nederland gelukkig de burgers zelf. En zeg nu eens eerlijk: heeft u weleens op social media een reanimatie op een snelweg gezien? Beknelde chauffeurs in vrachtwagens? Nee, natuurlijk niet. Stemmingmakerij! Vooral in alle vrijheid blijven filmen en fotograferen. Dat is een grondrecht in onze democratie!
Geef een reactie