Aangrijpende Netflix Original Film 22 July

De Netflix Original Film 22 July grijpt je twee uur en vierentwintig minuten lang naar de keel. Het waargebeurde verhaal over de nasleep van de dodelijkste terroristische aanslag in Noorwegen is zeer aangrijpend.

Op 22 juli 2011 bracht psychopaat en rechtsextremist Anders Breivik in Oslo een autobom tot ontploffing en opende vuur op een zomerkamp voor tieners. 77 mensen kwamen destijds om het leven. Een veelvoud raakte levensgevaarlijk gewond. De film 22 July blikt terug op deze verschrikkelijke gebeurtenis.

Naast de rechtszaak rondom Breivik, wordt ook de impact op het leven van zijn advocaat uitgelicht. Zijn raadsman – tegen wil en dank – moet zijn kinderen zelfs op een andere school doen, krijgt ernstige bedreigingen aan zijn adres en worstelt tot de laatste seconde van het proces met gewetensnood.

Een van de slachtoffers van Breivik wordt ook vertolkt. Deze jongen kreeg tijdens de aanslag vijf kogels in zijn lichaam, maar overleefde wonderwel. Na zijn revalidatie wilde hij maar een ding: Breivik laten zien dat hij niets, maar dan ook niets heeft gewonnen met zijn actie.

Iets wat ik mij afvroeg aan het einde van deze film: is er een kans dat Breivik ooit nog vrijkomt? De maximale celstraf in Noorwegen is 21 jaar, maar wanneer een gevangene gevaarlijk dreigt te zijn voor de maatschappij kan hij langer worden vastgehouden. Dit laatste lijkt vrijwel zeker het geval!

De Netflix Original Film 22 July is geregisseerd door Paul Greengrass. De voor een Oscar genomineerde filmmaker schreef tevens het verhaal van de film en werd hierin bijgestaan door Åsne Seierstad. Zij schreef het boek One of Us na de aanslagen op 22 juli.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: