Filmen en fotograferen van slachtoffers zwaar overdreven en wie de schoen past trekke hem aan

De politie grossiert zelf in het maken van foto’s van mensen in penibele situaties.

Het Rode Kruis is vandaag in navolging op enkele viral-gaande social mediaberichtjes van een aantal politieagenten, ingehaakt op het broodje aap-verhaal dat hulpverleners tijdens hun werk worden overspoeld door een filmende en fotograferende mensenmassa.

Het respect bij omstanders zou totaal verdwenen zijn. Sterker nog: er wordt helemaal geen hulp geboden, maar men pakt direct de camera! Het campagneteam laat dit in een typisch ‘de jeugd van tegenwoordig’-achtige videoboodschap nog eens nadrukkelijk zien.

Mensen staan volgens de tranentrekkende politieblogs ‘bovenop reanimaties te filmen’ en stappen zelfs uit op de snelweg om beknelde slachtoffers in auto’s vast te leggen. Is dit ergens op gebaseerd: ja. Is het schromelijk overdreven: ja!

Ik heb voor mijn werk als journalist bij een huis-aan-huiskrant misschien wel bij duizend ongelukken en aanrijdingen gestaan. Ik heb nog nooit hinderlijke omstanders gezien of mensen die uitgebreid een reanimatie filmen. Ik herken mij absoluut niet in dat beeld. Ik heb vandaag eens rondgebeld met collega’s en specifiek 112-fotografen en overal hoor ik hetzelfde: ontzettend overdreven!

Wat zien ze wel? Mensen die nieuwsgierig zijn. Mensen zoals u en ik. Blauw-blauw-zwaai-zwaai in een woonwijk. Dat trekt aan. Mensen die veelal op gepaste afstand blijven en ja… soms een foto maken van het ‘spektakel’ in de straat. Ze hebben vaak geen idee van de ernst van de situatie. Misschien wordt er wel een baby’tje geboren? Het fotootje wordt opgestuurd naar de lokale krant of misschien even naar het thuisfront verzonden via WhatsApp met de opmerking: “Er is heel wat aan de hand in de straat.” Niets mis mee, zo gaat dat. Heeft u ooit bij een familielid, collega, vriend of kennis een reanimatie op een Facebookprofiel zien staan? Nee natuurlijk niet! Dat zeg ik: schromelijk overdreven.

Nog een voorbeeld. Er ligt in een uitgaansstraat of winkelcentrum iemand op de grond. Er zijn over het algemeen zelfs té veel mensen die willen helpen. Nederland is enorm hulpvaardig en bovendien hebben steeds meer mensen een BHV-, AED-, of reanimatieachtergrond. Genoeg hulp dus en wat neem je dan vervolgens waar als omstander? Een groep mensen, er ligt iemand op de grond. Er is veel politie op de been en er arriveert een ambulance. Ik begrijp heel goed dat je dan een foto maakt. Is dat heel netjes? Daar kun je over discussiëren. Is dat de taak van de politie of overheid? Nee. Mensen maken zelf een morele afweging. En dat kunnen ze heel goed. We doen net alsof de mobiele telefoon pas sinds begin dit jaar een camera heeft!

Je rijdt over de A12 en ziet aan de overkant van de weg enorm veel zwaailichten. Natuurlijk rem je dan een beetje af. Je vraagt je af wat er aan de hand is. Doodnormale reactie. Tijdens het voorbijrijden zie je een enorme ravage. Als bestuurder een foto maken mag niet. Terecht. Maar een bijrijder pakt al snel zijn of haar mobieltje. Het zou hypocriet zijn om stellen dat niemand het doet. De politieman ter plekke weet misschien wel hoe ernstig het allemaal is, maar het passerende echtpaar of een vrachtwagenchauffeur weet dat niet.

Niemand. Maar dan ook niemand maakt een foto van een hulpeloos slachtoffer als er niet voldoende hulp aanwezig is of doelbewust van dichtbij. Wat een onzin zeg! Dat element wordt enorm overdreven en nog even opgepoetst met oneliners als “Stel dat het uw moeder is.” Dat stoort mij.

Bestaan er sensatiezoekers? Natuurlijk! Mag je een moreel beroep doen op mensen die bij een heftig incident filmen en fotograferen? Ja dat mag, maar tornen aan de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting: nooit! Hoe ga je dan alleen al om met 112-fotografen? Het is hier geen dictatuur! Filmen en fotograferen op de openbare weg mag. Gelukkig maar!

Vanavond zit er bij RTL Late Night naar verluidt een agent die het opgeklopte ‘massa’s mensen maken foto’s van reanimaties – het zal je moeder maar zijn’-verhaal nog eens uit de doeken zal doen. Voor hem heb ik een vraag. Want de enige foto’s van zeer hulpbehoevenden die ik online heb kunnen vinden zijn gemaakt door uw eigen collega’s!

Hieronder het topje van de ijsberg. En met welke telefoon worden deze foto’s eigenlijk gemaakt? De diensttelefoon of het privémobieltje?

Reactie Politie Eenheid Den Haag:

Bedankt voor jullie signaal. De voorbeelden die jullie geven, gaan we bespreken met de collega’s. We vinden het belangrijk om zorgvuldig op social media te berichten. Daarom hebben we socialmedia-afspraken gemaakt. Er zijn veel verschillende accounts actief binnen de politie. Dat maakt dat we ons werk veelzijdig in beeld kunnen brengen. Daarbij komt het helaas soms voor dat collega’s een post plaatsen die niet aan de afspraken voldoet. Wanneer we dat zien, gaan we uiteraard met deze collega in gesprek en verwijderen we waar nodig de beelden.

3 gedachten over “Filmen en fotograferen van slachtoffers zwaar overdreven en wie de schoen past trekke hem aan

Voeg uw reactie toe

  1. Hinderen van hulpverleners ís al verboden en dit biedt al voldoende mogelijkheden om op te handhaven. Filmen verbieden dient mogelijk een heel ander doel, om misstanden bij onze overheid te kunnen verhullen als dat zo uitkomt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: