Wat is er gebeurd met Mona Baartmans uit Delft?

Sinds zondag 23 september 2018 wordt de 79-jarige Mona Baartmans uit Delft vermist. De politie meldt dat ze rond 17.00 uur is afgezet op het hoekje Oosteinde met de Broerhuisstraat in Delft. Dit straatje komt uit op het bekende horecaplein de Beestenmarkt.

Volgens onbevestigde berichten is Mona Baartmans woonachtig in de omgeving van de Maria van Reigersberchstraat. Deze straat ligt vlakbij de plek waar ze is afgezet. Ze is slecht ter been en maakt normaal gesproken gebruik van een rollator. Deze regenachtige zondag maakte ze hier geen gebruik van. Het was immers een klein stukje lopen. Ze kwam echter nooit aan. Ieder spoor van haar ontbreekt.

De politie heeft samen met de brandweer gezocht in het water langs het Oosteinde. Een relatief ondiepe gracht, maar een vrouw van 1.64 meter kan er zeker niet staan. De zoektocht heeft niets opgeleverd.

Op basis van data en internationale vermissingsboeken/naslagwerken (zie onder andere #handboekvermistepersonen, ligt het in eerste instantie niet voor de hand dat iemand op de plek waar hij of zij voor het laatst is gezien, ook daadwerkelijk gevonden wordt. Voor vrouwen geldt een afstand van 2,2 tot 5,7 kilometer vanaf de plek waar ze voor het laatst zijn gezien. In dit geval gaat het om iemand die slecht ter been is, dus ik begrijp de keuze. Toch raad ik een groter zoekgebied aan!

Destijds werd over de langdurig vermiste diabetespatiënte ‘Tante Riet’ ook gezegd dat ze nog geen 100 meter kon lopen op haar orthopedische schoenen. Toch werd ze op ruim anderhalve kilometer van haar fiets gevonden. Ook nam ze een totaal andere route dan ze tegen haar familie had gezegd.

Opmerkelijk genoeg meldt de politie dat het uitlezen van camerabeelden in Delft nog niets concreets heeft opgeleverd. De binnenstad van Delft hangt immers vol met bewakingscamera’s. Hoe kan het dat ze nergens op de video staat? Daarnaast verdween Mona op klaarlichte dag. Heeft niemand haar gezien? Ze is een bekende Delftse! Er zijn dus nog veel vraagtekens.

Als Mona niet is gefilmd op de route naar de Beestenmarkt en ook niet richting het centrum, dan ligt het voor de hand dat ze is doorgelopen richting de Oostpoort.

Vooralsnog lijkt een noodlottig ongeval het meest waarschijnlijke scenario. Heeft Mona Baartmans besloten toch niet direct naar huis te gaan? Wilde ze – nadat ze is afgezet – nog even bij iemand langsgaan en heeft ze daarom een andere route genomen? Is ze onwel geworden en te water geraakt? Alle informatie over deze zaak is welkom bij de politie van Delft, via 0800-6070.

Nog even over de zoekactie. Het is natuurlijk fijn dat hulpdiensten in actie komen, maar het lopen door de grachten is eigenlijk zinloos. Misschien is zinloos niet het goede woord, maar wel tijdrovend en (vooralsnog) niet effectief. Daarnaast verstoor je eventuele sporen.

De zoekhonden van Signi kunnen in relatief korte tijd uitsluiten of er een lichaam in het water ligt. Als Mona in het water is gevallen, dan vindt het hondenteam haar 100 procent. Waarom wordt er in deze specifieke zaak geen beroep gedaan op Signi-zoekhonden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: