Jos Brech past vrijwel precies in profiel zoals geschetst door internationale data-analisten

De auteurs van het handboek Vermiste Personen, dat wordt aanbevolen op de politieacademie, hebben onbewust een blauwdruk blootgelegd in de zaak Nicky Verstappen. Veel van de beweringen en onderzoeksresultaten in het boek, dat is samengesteld door buitenlandse data-analisten, komen vrijwel volledig overeen met de omstandigheden in deze zaak.

Ik kan het boek zeker aanraden voor mensen die een beroepsmatige connectie hebben met vermissingen. Het is soms saaie kost, maar het geeft ontzettend veel inzichten in de achtergronden van een vermissing en de handelswijze van daders. Op basis van honderden buitenlandse zaken worden scenario’s geschetst rondom ontvoeringen, vermissingen en levensdelicten.

Voor de zaak Nicky Verstappen heb ik specifiek het onderdeel rondom vermissingen en levensdelicten met betrekking tot kinderen bestudeerd. Ik heb gemakshalve de hoogtepunten hieronder op een rijtje gezet. Het was alsof ik soms letterlijk het (levens)verhaal van verdachte Jos Brech aan het lezen was. Brech woonde destijds nog bij zijn ouders, had een zedenverleden, keerde terug naar de plaats delict en ga zo maar door.

Ook de boeken Lost Person Behavior A Search and Rescue Guide on Where to Look for Land, Air, and Water van Robert J. Koester en alle Missing 411 edities van David Paulides raad ik aan.

Bij ontvoering van een kind (tot 12 jaar) door vreemden (niet-familieleden) blijkt achteraf vaak dat de vreemde in feite wel een bekende van de familie of van de buurt was – bijvoorbeeld de postbode.

De bewering van ouders dat een kind nooit met een vreemde zou meegaan, heeft weinig waarde. Een kind beseft namelijk niet goed wat het begrip ‘vreemde’ inhoudt.

Ook jongeren komen voor gewelds- en seksuele misdrijven in aanmerking. In tegenstelling tot de ‘vieze oude man’, ligt de leeftijd van daders tussen de 20 en 30 jaar.

Vaststellen waar het eerste contact tussen slachtoffer en dader plaatsvond, blijkt van groot belang voor verder onderzoek. Is die plaats bekend, dan blijkt het oplossingspercentage maar liefst 80 procent!

In meer dan de helft van de gevallen zal de dader het lichaam niet op de plaats delict achterlaten. Kinderen worden veelal binnen 5 kilometer van de plaats delict gevonden. Driekwart van de daders blijkt bekend met de plaatselijke situatie.

Slachtoffers worden meestal niet meteen naar de vindplaats gebracht, maar ongeveer 24 uur in een huis of in een auto bewaard. In iets meer dan helft van de gevallen wordt een poging gegaan het lichaam te verbergen.

Wordt er geen vervoermiddel gebruikt en wordt het lichaam ergens achtergelaten, dan is dat praktisch altijd niet ver van een pad of weg. Beschikt de dader over een vervoermiddel, dan ligt het lichaam op grotere afstand, maar wel op kortere loopafstand van de weg.

In 35 procent van de gevallen woont de dader op minder dan 400 meter van de plaats waar dader en slachtoffer met elkaar in contact kwamen. In 80 procent minder dan 7,5 kilometer.

In de helft van de gevallen was de dader te voet. En 20 procent maakte gebruikt van een auto. 40 procent van de daders benadert slachtoffers op vriendelijke wijze. 30 procent gebruikt direct geweld.

Twee derde van de daders is in aanraking geweest met justitie. Veelal voor lichtere (zeden)vergrijpen. Een kwart is veroordeeld geweest voor een zwaar delict.

Een kwart van de daders keert terug naar de PD of plaats waar het lichaam achtergelaten werd. Een vijfde van deze terugkeerders doet dat zelfs nadat het lichaam is gevonden!

Een derde van de daders blijkt nog bij zijn ouders te wonen.

In 57 procent van de onderzochte zaken, bleek dat de politie al in de eerste week van het onderzoek de naam van de dader was tegengekomen voordat deze later als verdachte naar voren kwam.

3 gedachten over “Jos Brech past vrijwel precies in profiel zoals geschetst door internationale data-analisten

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: