Wat als Jos Brech niets zegt

Donderdag wordt Jos Brech vrijwel zeker vanuit Spanje overgebracht naar Nederland. Hoofdverdachte Brech wordt na zijn aankomst en voorgeleiding in Nederland direct in beperking gesteld. Dat houdt in dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Alleen contact met zijn advocaat is toegestaan.

Brech moet 23 uur per dag op zijn cel blijven en mag één uurtje luchten. Dit om hem geen deelgenoot te maken van het onderzoek en berichten in de media. De vraag is natuurlijk wat hij inmiddels al in zijn Spaanse cel heeft meegekregen van het onderzoek…

De rechter-commissaris zal hem in eerste instantie 3 dagen en 15 uur vasthouden. Daarna wordt door een onafhankelijke rechter bekeken of er voldoende gronden zijn om het voorarrest van Brech te verlengen met 14 of 30 dagen. Dit kan telkens worden verlengd tot wel 90 dagen. De rechter-commissaris zal de hechtenis bepalen op basis van het bewijs dat is verzameld rondom de dood van Nicky Verstappen. Vooralsnog is dit alleen DNA op de kleding van de jongen. Toch geldt DNA in Nederlandse rechtszaken slechts als steunbewijs. De politie moet met meer bewijs komen willen ze Brech uiteindelijk voor de rechter krijgen.

Er wordt natuurlijk gehoopt op een verklaring of bekentenis van Brech. Maar gaat Brech wel iets zeggen? Twintig jaar lang heeft hij niets gezegd. Is hij na de zoveelste emotionele smeekbede van de moeder van Nicky niet naar voren gestapt. Hij ging zelfs door met het benaderen van kinderen en waande zich volledig onaantastbaar. Toen de politie op de stoep stond voor DNA-afname was hij al op de vlucht geslagen.

Gaat Brech zijn geweten klaren? Geeft hij eindelijk openheid van zaken over wat er is gebeurd met Nicky? Volgende week wordt dit vast duidelijk. Maar wat als Brech niets zegt en de politie “slechts” DNA-sporen op de kleding van Nicky heeft… en formeel dus onvoldoende direct bewijs voor een strafzaak? Laten ze Brech dan vrij?

Rechtspsychologen benadrukken dat Brech iemand is die niet zomaar door twee doorgewinterde rechercheurs moet worden aangepakt, maar dat hij met speciale psychologische verhoortechnieken moet gaat praten.

Een heleboel valt of staat met de advocaat van Brech. Strafpleiter Jan Vlug kwam binnen tien minuten met een bekentenis in de zaak Vaatstra en voerde vrijwel geen verdediging meer. Maar wat als er een gehaaide advocaat komt – en Brech heeft ze voor het uitkiezen – die een escape ziet… Wat als er een advocaat van de duivel opstaat?

Brech wordt verdacht van moord of doodslag op Nicky Verstappen, een zedendelict, ontvoering en onttrekking aan de ouderlijke macht. Het 11-jarige jongetje uit Heibloem werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide.

Een gedachte over “Wat als Jos Brech niets zegt

Voeg uw reactie toe

  1. “Toch geldt DNA in Nederlandse rechtszaken slechts als steunbewijs….” Want het DNA wat er nu is gevonden, dus de match met de verdachte mag niet eens gebruikt worden omdat het DNA niet vrijwillig door de verdachte is afgegeven maar is gevonden tijdens het onderzoek naar de vermissing van de deze man die op de moment helemaal geen verdachte was in de moordzaak. Het DNA is dus met een ander doel vergaard dan waar het nu voor gebruikt is. Er is zelfs geen doods oorzaak bekend dus wat hebben we: Een Verdachte met heel veel vragen en verder heel weinig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: