Het kampement van Nicky Verstappen: waarom heeft niemand iets gemerkt?

Fotobewerking Maud Oortwijn.

Op 10 augustus 1998 verdween Nicky Verstappen ’s morgens na 5 uur uit de tent waarin hij samen met vijf andere jongetjes uit zijn dorp had liggen slapen. Het tijdstip is mede vastgesteld op basis van de verklaring van een tentgenootje. Ik vind deze verklaring overigens discutabel. Het is vastgesteld door een slaperig kind. 

Dat Nicky ergens in die nacht is verdwenen staat wel vast. Het tijdstip laten we even in het midden.

Vraag je eens af: laat een 11-jarige jongen zich zomaar door een totaal onbekende meenemen? Maakt hij geen geluid en spartelt hij niet tegen? Hebben de andere tentgenootjes daar helemaal niets van meegekregen? En niet op de laatste plaats de twaalfkoppige kampleiding? Ze lagen op luttele meters afstand te slapen. Waarom zou de schuchtere Jos Brech zo’n groot risico hebben genomen?

Maud Oortwijn maakte jaren geleden een reconstructie van het kampement. De tent van Nicky stond nota bene naast de staftent. Deze is hierboven afgebeeld.

Een theorie kan zijn dat Nicky is bedwelmd. Maar dan nog moet er een tent worden geopend en een 11-jarig kind worden meegenomen. Het klinkt onwaarschijnlijk. Zeer onwaarschijnlijk, omdat iemand dan iets moet hebben gehoord. In een tent en op de heide hoor je alles!

Het kan natuurlijk ook zijn dat Nicky is overmeesterd. Dat ligt iets meer voor de hand. Bijvoorbeeld toen hij naar het toiletgebouw liep. Maar dan moet zijn ontvoerder al op het terrein zijn geweest. Wat een enorm risico!

Tenzij de ontvoerder en moordenaar van Nicky helemaal niet was opgevallen als iemand hem had zien lopen. Omdat hij wellicht vaker op de Heikop kwam en hij een bekende was van de kampleiding en misschien van de (voormalige) eigenaren van het kampterrein?

Bekijk de bewerkte tekening eens goed. Bedenk dat er twaalf leiders op het terrein zijn en er meerdere kinderen in de tent liggen.. Hoe waarschijnlijk is een ontvoering vanaf het kampement?

Mocht Nicky door Brech zijn overmeesterd, dan is het waarschijnlijk dat dit in de buurt van het hoofdgebouw en toiletten is gebeurd. Kwam Brech soms post bezorgen? Iets dat hij later verklaarde aan twee marechaussees die hem op de dag dat Nicky werd gevonden zagen fietsen op de Brunssumerheide. Hij bezorgde wel vaker post voor de scouting. Dat deed hij dan op de fiets, want dat bespaarde weer een postzegel, luidde zijn verklaring.

Brech verplaatste zich destijds dus op een fiets. Had hij in die periode een auto? Of kreeg hij hulp van iemand om het lichaam van Nicky mee te nemen van de Heikop en 1200 meter verderop neer te leggen? Het gegeven dat er meerdere DNA-sporen op het lichaam zijn gevonden van Nicky, vergroot deze theorie.

Oortwijn beschreef jaren geleden zijdelings iets over de doodsoorzaak van Nicky. “Nicky had een opvallend rode gloed over het gezicht, wat je ook ziet bij een CO-vergiftiging”, zo schreef ze. De bron ontbreekt, maar het is een opmerkelijke passage.

Reageer gerust onder dit bericht om jullie licht te laten schijnen over deze zaak.

7 gedachten over “Het kampement van Nicky Verstappen: waarom heeft niemand iets gemerkt?

Voeg uw reactie toe

 1. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat niet duidelijk is wanneer en door wie Nicky voor het laatst gezien is. In de pers lees ik verschillende verhalen.
  1. Ergens in de nacht zou een tentgenootje al hebben opgemerkt dat nicky er niet meer lag.
  2. Om half 6 zou een tentgenootje nog met nicky hebben gepraat.
  3. Nicky zou rond 6 uur in de ochtend boos en blootsvoets het kamp hebben verlaten (persbericht 1998 in de Limburger).
  4. Pas om 8 uur in de ochtend zouden de tentgenootjes opgemerkt hebben dat nicky weg was.

  Deze verklaringen lijken niet met elkaar in overeenstemming. Je zou toch denken dat na 20 jaar wel duidelijk zou moeten zijn wanneer nicky voor het laatst gezien is op het kamp en door wie.

  Ander opmerkelijk punt vind ik de verklaring van Jos B. Als we ervan uitgaan dat hij de dader is en zijn verklaring dus leugenachtig, rijst de vraag waarom hij heeft gekozen te verklaren op verre afstand van de vindplaats te hebben gestaan toen iets ‘in de verte zijn aandacht trok’. Waarom dan niet verklaren dat je voornemens was in het kerstbomenperceel te plassen (want beschut) en zo op het lichaam bent gestuit.
  Ik vind het eigenaardig dat je dan kiest voor een verklaring die makkelijk door het OM onderuit gehaald kan worden. Overigens heeft de oom van nicky hem gevonden toen hij op 50 meter afstand ‘iets roods’ tussen de bomen zag, zie opsporing verzocht

  Like

 2. Een aantal van de 12 leiders op het kampterrein was pedofiel. Een week van tevoren op de Heikop, een 15 jarig meisje krijgt een slaappil voor volwassenen van de pedofiele kampleider Barten. Als het meisje wakker wordt in de staftent zitten haar kleren verkeerd en heeft ze pijn in de onderbuik, ze denkt verkracht te zijn. Het is haar woord tegen dat van Barten, de politie doet er niets mee maar weet er wel van. De Heikop waar altijd kinderen zijn ligt midden in een homobos een walhalla voor pedofielen. Joris Demmink is ook gespot bij de Heikop, Laat hem ook DNA afgeven.

  Like

 3. Nicky is misschien ook achter zijn tent door het gat van de omheining gekropen en iets verderop gaan plassen. Daar lag Jos Brech waarschijnlijk verstopt in het weiland op de loer wachtend op een slachtoffer dat ging plassen.

  Like

 4. Weer-gegevens gevonden, was warm. Zon op en onder was wel interessant, om 5 uur in de ochtend was het nog donker, dus hoe kon zijn tentgenoot zeker weten dat Nicky er nog lag? Was het niet een andere tentgenoot? Hadden ze verlichting?

  Ik heb nog wel 1.000.000 vragen over de omstandigheden in die dagen…

  Jos Brech: waar werd hij staande gehouden precies, en vanuit welke richting kwam hij / welke richting fietste hij op?

  Like

 5. Is voor mij voor het eerst dat ik over die rode gloed lees. Interessant gegeven.
  Is er iets bekend over de weersomstandigheden van die nacht en omliggende periode? Kon er bijvoorbeeld ergens een (ondeugdelijke) verwarming aanstaan? Misschien in het toiletgebouw?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: