João Medeira verdween na een avondje stappen in Lissabon: was het een misdrijf of een ongeluk?

João Medeira werd voor het laatst gezien op bewakingsbeelden van de Urban Beachclub.

Wat is er toch gebeurd met de 24-jarige student João Tiago Soares de Figueiredo Bettencourt Medeira? Hij verdween op donderdag 7 februari 2013 na een nacht stappen in Lissabon. Ik bezocht onlangs de nachtclub waar João Medeira voor het laatst is gezien.

Om bij de bewuste de Urban Beachclub te komen, verlaat je de idyllische straatjes van Lissabon. Relatief gezien ligt de club dicht bij de toeristische hotspots, maar al snel merk je dat je belandt in een ander deel van de stad. Er hangen veel dak- en thuislozen en via een schimmige parkeerplaats bereik ik uiteindelijk de club.

De Urban Beachclub ligt aan de de Avenida Brasilia, langs de bekende Rio Tejo rivier. In 2018 is het nog steeds geopend voor dans- en nachtclubliefhebbers, zo blijkt. Op het zwarte pand staat met grote letters de naam van de club geschreven. Het is een van de weinige nachtclubs die het heeft gered in dit gebied. Veel clubs staan er vervallen bij. Met een grote zwarte loper, van enkele tientallen meters voor de deur van het pand, wordt het publiek over een opgespoten strandje gelokt om de nacht door te brengen.

Op Tripadvisor is niet iedereen enthousiast over de club en dan met name over het personeel: “This is one of the most dangerous night clubs in Lisbon. Violence and acts of racism from the staff are frequent”, schrijft iemand.

Nog geen twee weken terug schreef een Britse toerist een alarmerend verhaal over geweld in de club. Hij brak daarbij zijn neus en zijn hand. Hij hekelt de Portugese politie, omdat ze niets hebben ondernomen. “As I was walking out the club to go home on the 6th I was suckered punched by a bouncer for no reason. I passed out with blood all over me, I have now a broken nose and a fractured hand. I had to wake up in hospital with no help at all. The Portuguese authorities did not help at all as I was a British citizen and for some reason they seem not to like English people. I wouldn’t recommend this club. This bouncers are above the law and the authorities with do nothing about it.”

Ook wordt er in veel reacties geklaagd over racisme. Lees hier alle reacties.

João wordt die nacht nog op camerabeelden gezien als hij min of meer naar buiten wordt geëscorteerd door een aantal beveiligers. Is dat soms ook niet zachtzinnig gegaan? Daarna lijkt hij van de aardbodem verdwenen. De politie en media hebben sindsdien weinig aandacht geschonken aan de zaak. Er is een postertje gemaakt, João staat internationaal gesignaleerd bij Interpol en met een paar regels in de lokale krant is het feitelijk al vijf jaar stil in deze zaak.

De opsporingsposter van de Portugese politie. De vermiste man staat ook internationaal gesignaleerd bij Interpol.

De lokale krant meldde dat de politie vermoedt dat João is ontvoerd. Een argument hiervoor wordt niet gegeven en het lijkt daarnaast een onwaarschijnlijk scenario. Waarom zou iemand in het hart van Lissabon een 24-jarige student ontvoeren die aangeschoten is en geen cent te makken heeft?

Omdat ik niet beschik over de dossiers, bekijk ik de vermissing van João slechts met boerenverstand. Terug naar de locatie waar hij het laatst is gezien. De meest waarschijnlijke route naar de bewoonde wereld is rechtsaf richting Praça do Comércio. Met wat drank in je kraag loop je dan feitelijk zo het water in. Sterker nog, wanneer je even niet oplet, kun je broodnuchter de Rio Tejo inwandelen.

Een lokale bewoonster onderschrijft mijn theorie. Een ongeluk ligt voor de hand. Ondanks de aanwezigheid van enkele onduidelijke laddertjes in het water (20 meter verderop), kom je in het holst van de nacht met geen mogelijkheid meer aan de kant. Het koude water sleept je zo mee de Rio Tejo in, met een stroming richting de Noord Atlantische Oceaan.

Een gedachte over “João Medeira verdween na een avondje stappen in Lissabon: was het een misdrijf of een ongeluk?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: