Hoe zit het met de camerabeelden van Nsimire?


De veertienjarige Nsimire Massembo uit Den Haag is sinds vrijdag 27 juli vermist. Toch is er een aanknopingspunt: haar OV-chipkaart is in de nacht van zondag 29 juli gebruikt in bus 21 en tram 4. Er is met haar pasje uitgecheckt bij de halte Tienhovenselaan.

Vervoersmaatschappij HTM maakt gebruik van camerabewaking in de trams, bussen en metrostellen. Ook op de stations en perrons wordt videoregistratie ingezet. Om vast te kunnen stellen of het Nsimire is geweest die heeft uitgecheckt, kan de politie gebruik maken van het videomateriaal. Dan moet men wel snel en adequaat handelen, zo blijkt. De beelden worden namelijk snel gewist.

Martijn Mastenbroek zocht contact met de HTM en informeerde naar de bewaartermijn van videodata. De HTM heeft openheid van zaken gegeven. De beelden worden conform de wettelijke richtlijnen opgeslagen, zo meldt men. Dit houdt in dat beelden in voertuigen 24 uur worden opgeslagen en beelden van locaties, remises en halten 72 uur. Op de vraag of de politie de beelden (op tijd) heeft opgevraagd kan de HTM geen antwoord geven.

Ik stel langs deze weg de wettelijke bewaartermijn ter discussie. Wat heeft het voor zin om beelden maar 24 of 72 uur te bewaren? In het geval van Nsimire kwam het onderzoek pas dagen later echt op gang. Sterker nog, in het geval van een volwassen vermissing wordt vaak eerst 24 uur afgewacht. De bewaartermijn is veel te kort. Ik ben van mening dat opsporingsinstanties de mogelijkheid moeten krijgen om in de publieke ruimte minimaal van een zevental dagen data moeten kunnen raadplegen.


Beelden van locaties worden 72 uur bewaard. Videomateriaal in de voertuigen maar 24 uur.


Overal in de omgeving waar Nsimire vermoedelijk is geweest hangen camera’s. De bewaartermijn is echter kort. De politie moet dus binnen 24 of 72 uur handelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: