Een kwestie van tijd

Afgelopen week kreeg ik een e-mailtje van de directie van de basisschool waar Orlando Boldewijn zondagavond 18 februari voor het laatst in de buurt is gezien. Of de naam van de school niet meer genoemd kon worden. Het schaadt namelijk de goede reputatie.

Je zou verwachten dat een nabijgelegen basisschool in een dergelijke zaak juist actief communiceert naar ouders. Bijkans alle ouders wonen namelijk in de buurt de vindplek. Misschien hebben ze iets gezien? De goede naam is belangrijker. Ongelooflijk en niet op de laatste plaats kwetsend voor de nabestaanden. Er is overigens nooit ergens ook maar de suggestie gewekt dat de school ook maar iets te maken heeft met deze zaak. Voor de goede orde: dat is niet het geval.

Orlando was nog maar een kind. Slechts zeventien jaar oud. Vijf jaar geleden zat hij ook nog op de basisschool.

Twee maanden zijn er inmiddels verstreken en het is nog altijd onduidelijk wat er met Orlando is gebeurd. Op Twitter wordt volop gespeculeerd. Een slechte zaak. Mensen maken zelfs ruzie en kibbelen over fictie en feiten.

Het enige dat telt is de waarheid.

Niets in deze zaak is wat het lijkt. Neem dat maar van mij aan. Dat maakt het allemaal uiterst gecompliceerd voor de politie.

Er wordt nog steeds volop aan de zaak gewerkt, maar ik blijf van mening dat het onderzoek uitgevoerd had moeten worden door de politie in Den Haag. Deze mening wordt tot in de hoogste regionen bij de autoriteiten onderschreven, maar niet publiekelijk uitgesproken. Reken maar dat dit intern allemaal nog een staartje gaat krijgen!

Daarnaast is de communicatie in deze zaak tot op de dag van vandaag ronduit bedroevend. Emotionele woordvoerders, boze woordvoerders, zwijgende woordvoerders, onwetende woordvoerders, ik heb ze de afgelopen periode allemaal aan de lijn gehad. Normaal gesproken haalt de situatie achter de schermen de publiciteit niet, maar in deze zaak is het onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Neem alleen al het feit dat mijn aanbod om in de week na de vondst van Orlando Boldewijn de hele voorpagina van de lokale krant te reserveren voor een getuigenoproep geen gehoor vond. Toen de krant al was gedrukt, kreeg ik een telefoontje met een onsamenhangend en emotioneel excuus.

Terug naar de feiten.

Ik kan er honderd noteren, maar in het belang van het onderzoek doe ik dat niet. Nog niet.

Het is zondagavond 18 februari 2018. Rond 19.30 uur reist Orlando af naar Ypenburg. Hij heeft afgesproken aan de Böttgerwater, bij het water achter basisschool de Startbaan. Volgens de politie vindt er vervolgens ‘een contact’ plaats op het vissersbootje van een 27-jarige Hagenaar. Het is onduidelijk of Orlando op het bootje is gestapt, maar hij wordt door zijn afspraakje naar eigen zeggen rond 22.30 weer afgezet bij de school. Om 23.45 uur wordt er vanaf de telefoon van Orlando een WhatsAppje gestuurd naar zijn moeder. Hij zegt dat hij onderweg naar huis is. Rond 00.24 uur is zijn telefoon voor het laatst online.

Op maandag 26 februari krijgt de politie een anoniem telefoontje. Een vooralsnog onbekend persoon meldt tot in detail de vindplek van Orlando. Hij ligt in het water bij een eilandje aan de Böttgerwater, een bekende visstek. Onder andere van de 27-jarige Hagenaar. Orlando is waarschijnlijk in de nacht van 18 op 19 februari om het leven gekomen.

Nog diezelfde avond wordt de vissersboot van de 27-jarige wijkbewoner in beslag genomen en afgesleept naar de overkant van de plas. Op 27 februari vindt er uitvoerig sporenonderzoek plaats op de boot. Het ponton met daarop een huisje voorzien van onder andere een bed en kachel, wordt na het onderzoek teruggevaren naar de woning van de man en ligt daar lange tijd onbeheerd. Na dagen wordt de boot pas verzegeld door de politie.

De boot wordt woensdag 4 april ingezet bij een zogenoemd bodemonderzoek. De 27-jarige Hagenaar vaart mee. Hij zwaait naar mensen aan de kade en schudt wat handen van politiemensen, zo is te zien op videobeelden van het Algemeen Dagblad. De rol van de Hagenaar is onduidelijk. De politie ontkracht nadrukkelijk dat er sprake zou zijn van een reconstructie. De Hagenaar wordt niet aangemerkt als verdachte, maar ook niet als getuige, zo stelt men. De politie meldt dat slechts zijn boot onderdeel is van de ‘grote puzzel’.

Deze zaak doet mij denken aan de zaak van Riet van Veldhoven-van Velzen (77). De Delftse was een half jaar vermist. Er werd tot aan Zoetermeer met speurhonden gezocht naar de vrouw. Uiteindelijk werd ze op een steenworp afstand van haar huis gevonden. Soms ligt de oplossing dichterbij dan je denkt. Het is alleen een kwestie van tijd.

Zijn er details die mogelijk interessant zijn in deze zaak en wil je dit vertrouwelijk delen met onze redactie? Mail naar dossiermastenbroek@gmail.com. Tips kun je doorbellen naar het Grindr-team op 0900-8844.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: