Wat weten we niet, maar ook weer wél in de zaak Orlando Boldewijn

De basisschool waar Orlando om 20.30 uur een ontmoeting had. Foto: @mmastenbroek

De politie laat vrijwel niets los over het onderzoek naar de dood van Orlando Boldewijn. Toch kan een goed verstaander uit het uitblijven van meer details óók een hoop informatie halen.

Allereerst de doodsoorzaak van Orlando. De politie doet daar in het belang van het onderzoek geen uitspraak over. Dat kan betekenen dat er daderkennis aanwezig is op het lichaam van Orlando, maar dat ligt niet voor de hand, omdat er nog steeds niet wordt gesproken over een misdrijf.

We kunnen dus constateren dat er geen noemenswaardig letsel is geweest op het lichaam van Orlando. Geen letsel dat wijst op een misdrijf. Anders was dat zeker gemeld door de politie.

Aangezien er nog volop aan de zaak wordt gewerkt, is het ook niet aannemelijk dat Orlando simpelweg is verdronken. Als er tijdens het pathologisch onderzoek was gebleken dat Orlando zou zijn verdronken (ofwel water in zijn longen heeft gehad), dan was er geen twintig man sterk rechercheteam op de zaak gezet.

Daarnaast werd de specifieke vindplek van Orlando doorgebeld. Hij moet vrijwel zeker onder het wateroppervlakte klem- of vastgezeten hebben. Een drenkeling zakt namelijk naar de bodem en kan een hele plas of rivier onderwater doordrijven en kilometers verderop, dan waar hij in het water is geraakt, worden gevonden. Een anonieme beller kan nooit zonder enige voorkennis de vindplaats van een drenkeling aanwijzen.

Links in het water het eilandje waarbij Orlando werd gevonden. Foto: @mmastenbroek

Het heeft er dus alle schijn van dat Orlando pas ná zijn dood in het water is beland. Dit hoeft overigens nog steeds niet te betekenen dat er sprake is van een misdrijf. Een ongeluk (al dan niet in het bijzijn van een ander persoon) is ook een zeer reëel scenario.

Er is veel gezegd en geschreven over het verloop van die bewuste zondag 18 februari, de dag van zijn vermissing. Orlando zou een date hebben gehad in Schiedam, een tankstation hebben bezocht en zijn doorgereisd naar Den Haag. Op basis van nieuwe vragen die naar buiten zijn gebracht door het Grindr-team blijkt dat alles voor 20.30 uur eigenlijk niet meer interessant of relevant is. Er worden nadrukkelijk vragen gesteld over de periode ná 20.30 uur. Het moment dat Orlando werd opgepikt aan de Böttgerwater in de Haagse wijk Ypenburg.

Opvallend is dat het eerder genoemde moment van “afzetten” aan de Böttgerwater (destijds als 22.30 uur genoemd) niet meer wordt gecommuniceerd door de politie. Het gaat de politie nadrukkelijk om 20.30 uur en alles wat daarna is gebeurd.

Wat is er dan gebeurd?

Hierover wordt druk gespeculeerd. Hij zou volgens de politie een afspraak hebben gehad in Den Haag. Of dit in Ypenburg was weten we eigenlijk ook nog steeds niet. Ook is er een vissersbootje onderzocht en zelfs verzegeld. Daar is “een contact” geweest. Had Orlando een afspraak op dat bootje? De politie laat niets los.

De politie houdt in dit verband volgens mij geen informatie achter. Ze weten het zelf ook niet, vermoed ik. Vandaar de oproep aan vissers en andere getuigen. Zit het onderzoek vast? Er wordt “onafgebroken aan de zaak gewerkt”, zegt een woordvoerster. Maar met het verstrijken van de tijd lijkt het steeds onwaarschijnlijker dat de waarheid aan het licht komt.

Conclusie:

  • Orlando had om 20.30 uur een afspraak aan de Böttgerwater in Ypenburg.
  • Alle bewegingen en handelingen voor dat tijdstip zijn voor de recherche duidelijk in kaart gebracht of niet meer relevant.
  • Orlando is in de nacht van 18 op 19 februari door nog onbekende oorzaak overleden en daarna in het water beland. Er zijn op het lichaam geen aanwijzingen voor een misdrijf.
  • Hij moet min of meer vast, klem of gezekerd hebben gezeten op deze plek. Een stoffelijk overschot wordt door onderwaartse stroming namelijk verplaatst. Het is vrijwel onmogelijk dat een lichaam na een week nog precies op dezelfde plek ligt.
  • Hij is daar door iemand naartoe gebracht of achtergelaten. Het is aannemelijk dat dat in de nacht van 18 op 19 februari is geweest.
  • Deze locatie is na een week specifiek doorgebeld naar Meld Misdaad Anoniem. Er moet dus iemand (voor)kennis hebben gehad van de vindplek van Orlando.

2 gedachten over “Wat weten we niet, maar ook weer wél in de zaak Orlando Boldewijn

Voeg uw reactie toe

  1. In het begin van Orlando’s vermissing werd er gezegd dat hij nog een berichtje naar zijn moeder had gestuurd (met de twijfel of hij dat zelf had geschreven). Is zijn telefoon terug gevonden? is dat bekend ?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: