De schimmige wereld van homodatingapps

De datingsite BullChat.

Orlando Boldewijn was al sinds zijn vijftiende actief op homodatingapps. Ook op de fatale avond in Ypenburg had hij een afspraakje gemaakt via een datingapp, mogelijk via Grindr. Daarnaast wordt het platform BullChat in dit verband genoemd.

Om erachter te komen wat voor wereld zich schuilhoudt achter deze apps, ben ik enige tijd undercover actief geweest op onder andere Grindr en BullChat. Vooral deze laatste website is een platform dat niets meer met een onschuldig afspraakje te maken heeft. Er worden op BullChat prijsafspraken gemaakt voor seksdates, zogenoemde ‘paydates’. Wanneer je de foto’s ziet van sommige jonge jongens, trek je de opgevoerde leeftijd van 18 jaar direct in twijfel. Het zal je kind maar zijn.

De afstand tot de locatie van de date wordt vrij precies aangegeven.

“Hoe oud ben je?”, is de meest gestelde vraag wanneer ik mijzelf voordoe als een jeugdige dater. De term “hijgerig” is hier goed op zijn plek: “Wat wil je? Kun je nu?” 30 euro en 50 euro zijn de standaard tarieven, zo krijg ik te horen.

Aanmelden is twee tellen werk. Een e-mailadres is niet noodzakelijk.

Op het platform BullChat kun je je zonder écht te registreren razendsnel aanmelden. Je krijgt via de button ‘radius’ op Bullchat in no-time een overzicht van mannen in jouw omgeving. Het is iets minder geavanceerd dan Grindr, waar je GPS-locatie vrijwel precies wordt gemeld. Bij Grindr lijkt de toon ook iets serieuzer en ben je verplicht een account aan te maken. Op BullChat is een foto niet vereist en kun je onder een nickname werken. Je opereert totaal onder de radar. Slechts een enkeling toont een profielfoto.

Grindr lijkt serieuzer en transparanter.

“Ping!” Ik krijg weer berichtje van een jonge jongen. “Pak de tram en kom meteen maar even langs. Ik woon in Den Haag”, schrijft hij. Ook hij is een ‘paydate’. Er zijn nog geen twee woorden gewisseld en ik krijg al een huisadres door. Het gevaar wordt direct duidelijk: je hebt werkelijk geen idee met wie je afspreekt. Een enkeling lijkt oprecht, maar er valt niets te controleren. Die leuke blonde jongeman kan in werkelijkheid net zo goed een kale zestiger zijn, of nog erger… je komt de volgende dag nooit meer op school.

Een dag na de vondst van het stoffelijk overschot van Orlando belde ik met het COC in Amsterdam. Ik wilde in mijn radioprogramma op Den Haag FM graag praten over de gevaren van datingapps. Men reageerde nogal verbolgen. Gevaarlijk? En wat heeft de dood van Orlando met deze apps te maken? De apps werden afgedaan als “een zoektocht naar genegenheid en liefde” en “ook jongeren zijn op zoek naar liefde”. Ik nam het allemaal voor waar aan en voelde mij zelfs een beetje bezwaard dat ik gebeld had. Tot ik zelf op onderzoek ging… Je maakt mij niet wijs dat deze schimmige wereld bij het COC niet bekend is. Een waardeoordeel over het maken van afspraakjes via dit soort sites en apps heb ik niet, maar ik vind wel dat de gevaren duidelijk moeten worden benoemd. Zeker onder jongeren.

Overigens speelt de zaak van Orlando Boldewijn op de website BullChat wel een kleine rol. Vooral in de regio van Den Haag zijn mensen alert, zo vertelt een bezoeker van de site. “We weten niet wat er is gebeurd. Dus het is best eng allemaal”, tikt hij. “Maar wil je nu nog afspreken en hoe oud ben je…? Hallo… ben je er nog?”

Een gedachte over “De schimmige wereld van homodatingapps

Voeg uw reactie toe

  1. Verschrikkelijk.
    Het wordt tijd om zulke datingsapps door de politie te laten onderzoeken. Niet dat ik daar veel vertrouwen in heb.
    Ik vind het echt goed van je dat je dit hebt gedaan. Je moet je niet bezwaard voelen. Juist dit kan ervoor zorgen dat de kids en anderen op hun hoede zijn. Eigenlijk moet een ieder die een afspraakje maakt ook echt wellicht iemand meenemen die op wacht staat ergens.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: