Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

Foto: @mmastenbroek (c)

De communicatie rondom de zaak Orlando Boldewijn loopt volledig via Politie Eenheid Rotterdam. Dit is opmerkelijk, omdat het een oer-Haagse zaak lijkt. Orlando had immers zijn laatste ‘afspraakje’ in Den Haag en is gevonden in Den Haag. Het Rotterdamse aspect aan de zaak is dat hij daar woonachtig was.

“Dat is nu eenmaal de wet”, zo vertelt een politiemedewerkster dichtbij het onderzoek. “De regie in dit soort zaken wordt gevoerd vanuit de woonplaats van het slachtoffer”, weet de politiemedewerkster. Dit houdt gechargeerd gezegd in, dat de communicatie rondom een persoon, die in bijvoorbeeld Urk of Appelscha wordt vermist en vervolgens levenloos wordt aangetroffen in bijvoorbeeld Delft of Den Haag, wordt gevoerd door politiepersoneel uit zijn woonplaats. Dan staat er dus een Urker-woordvoerder voor de camera’s van Omroep West.

Nu is het natuurlijk zo dat je een verhaal prima kunt samenvatten als woordvoerder, ongeacht de plek waar je vandaan komt. Dat zie je ook met landelijke woordvoering. Een verhaal is een verhaal. Maar toch is dit niet helemaal waar. Het begint al met het feit dat lokale verslaggevers contact moeten leggen met een Politie Eenheid waar ze onbekend mee zijn. Dat geldt voor allebei de partijen. Een vertrouwensband tussen politie en media is nu eenmaal belangrijk. Dat ontbreekt dus al en moet worden opgebouwd.

Daarnaast kun je je afvragen hoe het is gesteld met de lokale kennis van de woordvoerder in een heel ander gebied. Ik heb vandaag uitgebreid gesproken met een betrokken bewoonster in het gebied en het stoort haar enorm dat er verschillende verhalen zijn verteld door de politie. Er is voor de camera’s gesteld dat Orlando is afgezet bij de tram aan de Frits Diepenlaan, vervolgens meldde een andere woordvoerder dat dit aan de Böttgerwater is geweest en in Opsporing Verzocht werd vanuit de Landelijke Eenheid gemeld dat het slachtoffer niet alleen is afgezet aan de Böttgerwater, maar er ook is opgehaald.

Laat ik voorop stellen dat dit geen aanval is op de politie. Ik weet dat er met man en macht wordt gewerkt aan de zaak, maar dat men op communicatiegebied met handen en voeten gebonden is aan wettelijke regeltjes. Deze communicatiecode moet gewoon worden herzien en gemoderniseerd. Het kan in dergelijke zaken alleen maar voordelen opleveren. Overigens: is het wel een wet of slechts een ‘ongeschreven regel?’

Iets dat ik eveneens zonder waardeoordeel wil delen, is het gegeven dat de enige echte verbinders in de wijk, de wijkagenten, op één klein Tweetje na, niets over de zaak schrijven. Niets. Waarom? Waarom wel een gevonden fiets op Twitter zetten, maar nu er een 17-jarige jongen is aangetroffen wordt er geen enkele getuigenoproep gedaan op lokaal niveau. Dat is opmerkelijk en eveneens voer voor een interne discussie.

Zelfs het bureau-account van Ypenburg meldt geen enkele actualiteit of opsporing in de zaak van Orlando, terwijl ze ruim 10.000 volgers hebben. Dat zijn 20.000 ogen en nog eens 20.000 oren. Slechts een niet-actuele retweet van Politie Rotterdam is er te zien.

Vandaag ben ik uitgebreid in het gebied geweest bij de Böttgerwater en heb gesproken met mensen uit de wijk. De komende dagen zal ik proberen vooral de situatie ter plekke goed te duiden. Waar is nu precies het eilandje waar Orlando is gevonden? Bij welke school is hij afgezet? En meer van dat soort zaken.

Heb je tips in deze zaak? Bel de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: