Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

Deze week werd bekend dat het lichaam van de 17-jarige Orlando Boldewijn werd gevonden na een anoniem tip bij Meld Misdaad Anoniem. Een aanknopingspunt voor het onderzoeksteam of werd het belletje gewoon gepleegd door een betrokken wijkbewoner?

Hoe dan ook: na deze melding is een duikteam van de politie het water ingegaan en heeft de jongen gevonden aan de Böttgerwater in de Haagse wijk Ypenburg. De berging is uitgevoerd door een eenheid van het Arrestatieteam. Deze eenheid heeft de specialiteit in huis om onderwater een lichaam te bergen.

Op internet wordt volop gespeculeerd dat Orlando is aangetroffen in een “zak”. Het voedt de vermoedens van een misdrijf, maar deze zak is onderwater aangebracht door het duikteam. Zo blijven sporen behouden. Ik heb dit bevestigd gekregen van iemand die betrokken is bij het onderzoek naar de dood van Orlando.

Dan het bewuste telefoontje naar Meld Misdaad Anoniem. Het lijkt natuurlijk de gouden tip. Maar ik wil daar een groot aantal kanttekeningen bij maken.

De bewuste man die een afspraak heeft gehad met Orlando had al ruim voor de vondst verklaard dat hij de jongen had afgezet aan de Böttgerwater. Deze straat ligt naast een grote plas. Elke amateurspeurneus zet de mogelijkheid dat hij misschien in díe plas terecht is gekomen, natuurlijk bovenaan zijn lijstje.

Het is natuurlijk geen hogere wiskunde dat Orlando weleens bij de Böttgerwater gevonden zou kunnen worden. Hij is er voor het laatst gezien.

Daarnaast lijkt het op het eerste gezicht of de beller enige voorkennis heeft gehad. Iemand schreef op Twitter dat ‘het wel de dader moet zijn geweest’. Hij of zij belde immers de vindplek van de vermiste jongen door. Maar, is het niet gewoon iemand die vond dat de politie eens moest gaan zoeken in het water? Orlando is immers voor het laatst gezien aan de Böttgerwater, dus ligt een connectie met het water behoorlijk voor de hand.

Kan het zo zijn dat de anonieme melder de politie slechts heeft willen wijzen op de plas, omdat hij of zijn het opmerkelijk vond dat daar niet gezocht werd? Deed hij of zij dit anoniem omdat hij of zij niet verder betrokken wilde zijn bij deze zaak?

Het lijkt mij niet voor de hand liggen dat ‘een dader’, voor zover daar sprake van is, deze plek heeft doorgebeld. Maar uitsluiten kan ik het ook niet.

Ik vermoed overigens dat Orlando geen noemenswaardig of geheel geen letsel heeft gehad, omdat er dan allang was gesproken over een mogelijk misdrijf.

Het is interessant om te kijken naar de omstandigheden van de avond van zijn vermissing: zondagavond 18 februari 2018. Hij werd door zijn afspraak afgezet bij de Böttgerwater om met het openbaar vervoer naar zijn huis in Rotterdam te reizen. Laten we aannemen dat dit een waarheidsgetrouw verhaal is. Ook de politie meldt nadrukkelijk dat deze man geen verdachte is.

Had Orlando misschien iets gebruikt? Hoe koud was het op dat moment? En reed er überhaupt nog een lijndienst? En hoe waarschijnlijk is het dat hij gewoon een stukje is opgelopen richting de plas? Dat laatste lijkt mij zeer aannemelijk. Wilde hij een selfie nemen op het onbetrouwbare ijslaagje? Is hij onderkoeld geraakt, bevangen door de kou, gevallen of uitgegleden op de vlonder en uiteindelijk verdronken?

De openbare feiten die mij nu bekend zijn schetsen het beeld van een noodlottig ongeval. Maar de onderzoekstijd zal het leren.

2 gedachtes over “Vindplek Orlando Boldewijn is geen hogere wiskunde, toch?

 1. Carla schreef:

  Het lichaam van Orlando is onder water gevonden, en dus niet drijvend. Terwijl hij al een week in het water had gelegen………. Ik blijf de anonieme tipgever heel vreemd vinden omdat deze persoon exact de plaats kon aangeven. Maar daar zal de Politie inmiddels ook wel aan gedacht hebben………..

  Like

 2. Rebecca schreef:

  Ik denk dat Orlando op eenzelfde noodlottige manier is overleden als recentelijk Remon Bruinsma, Sjoerd van Eijk, Wytse Pennink en Nixon Kareth. Hij wilde misschien vóór de bus kwam nog snel een plasje plegen in het water achter bushalte Böttgerwater. Dat moet dan iets vóór 23.42u zijn geweest want toen kwam lijn 60 richting Delft Station: https://www.connexxion.nl/dienstregeling/halte?id=54210320&lijn=W060&richting=2&dgCode=ZO . Meteen na het plassen is hij het bewustzijn verloren door een plotselinge bloeddrukverlaging, met een medische term: ‘mictie syncope’, is hij voorover flauwgevallen en verdronken. Dit fenomeen van mensen die ‘s nachts na gebruik van alcohol of drugs staand plassen, flauwvallen en dan verdrinken komt alleen al in NL tientallen keren per jaar voor. In Amsterdam verdrinken er zóveel kerels door ‘mictie syncope’ na plassen in een gracht dat de gemeente een waarschuwingsfilmpje heeft gemaakt erover, zie: https://nos.nl/artikel/2209985-waarom-in-de-gracht-plassen-levensgevaarlijk-kan-zijn.html . Zie ook: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/20/plasser-die-in-gracht-valt-hoeft-niet-teut-te-zijn-1590671-a237273 en https://www.parool.nl/amsterdam/waarom-waarschuwt-niemand-voor-de-gracht-als-sluipmoordenaar~a4239484/ . Meestal ontstaat die lage bloeddruk door alcohol in combinatie met kou, maar omdat ik las dat Orlando drugs gebruikte tijdens dates ging het bij hem misschien om ghb of poppers: ook die leiden net als alcohol tot een bloeddrukverlaging.
  Na een verdrinking zinkt het lichaam en wordt het meegevoerd met de stroom. Pas na een paar dagen zijn er voldoende gassen gevormd in het lichaam om te kunnen drijven. Vandaar dat het dan even duurde voor hij was gevonden.

  Ik hoop voor de familie en vrienden van Orlando dat de toedracht uiteindelijk komt vast te staan, want die onzekerheid over wat er gebeurd is lijkt me vreselijk. En ik wens hen ontzettend veel sterkte bij het dragen van dit enorme verlies.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: