Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

Nicky verdween in 1998 uit deze tent vanaf recreatieoord de Heikop.

In totaal worden binnenkort 21.500 mannen van 18 tot 75 jaar opgeroepen voor een dna-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen. Het gaat om mannen uit Landgraaf, Heerlen, Brunssum en Heibloem.

De 11-jarige Nicky Verstappen uit het dorp Heibloem verdween tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide in augustus 1998. ’s Avonds ging hij om 22.00 uur slapen; de volgende ochtend bleek hij verdwenen. Een dag later werd hij dood gevonden. De dader is nooit gepakt. Het kamp was georganiseerd door het plaatselijke jeugdwerk en vond plaats op de Heikop, een recreatieoord op de Brunssummerheide.

De Heikop aan de Nieuwenhagenerweg 2, dat aan de parallelweg van de N299 ligt, is alleen bereikbaar via Landgraaf. Aan de andere zijde blokkeert een slagboom namelijk de doorgang. Als dit destijds ook al het geval was, dan begrijp ik wel dat Landgraaf in het dna-onderzoek een belangrijke rol speelt. De aanrijdroute is namelijk via Landgraaf, of kan ik beter zeggen: de vluchtroute?

Omdat de slagboom de doorgaande weg blokkeert naar de Heikop, rijden we, om te keren, een parkeerterrein op dat zo’n 500 meter van het recreatieoord ligt. De homo-ontmoetingsplek is duidelijk nog steeds in gebruik. Er rijdt een jonge mountainbiker op het terrein rond, een nerveuze scooterrijder komt achter onze auto staan en in twee personenwagens zitten mannen te praten.

De Heikop is alleen bereikbaar via een parallelweg vanaf Landgraaf.

De juiste route naar de Heikop is alleen met kunst- en vliegwerk te vinden en direct rijst dan ook de vraag hoe in 1998, in het holst van de nacht, de dader of daders dit kamp hebben bereikt. Lokale kennis lijkt in eerste instantie cruciaal!

Beelden van de Heikop ken ik alleen van de uitzendingen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries die zijn gewijd aan de zaak. Je verwacht dat er veel is veranderd na 20 jaar. Niets is minder waar. Alsof de avond ervoor het drama zich heeft voltrokken. De tijd staat er stil.

Na twintig jaar is alles nog hetzelfde.

De Heikop werd geopend in 1954. “Toen geluk nog heel gewoon was”, zo valt er te lezen op de website van de veelbesproken accommodatie in Brunssum.

De website van de Heikop.

De vindplek van Nicky, waar ook het herdenkingsmonumentje staat, ligt zo’n 1200 meter van de Heikop. Ook hier geldt dat het niet zo makkelijk te vinden is voor een buitenstaander. Wij parkeren bij een tennisclub aan de Schachtstraat en beginnen aan een afdaling richting de vindplaats. Onderaan de heuvel loop je ongeveer 70 meter naar links. Aan de weg te zien kun je de plek ook met de auto bereiken, maar hoe is mij een raadsel.

Met vriendjes samen in de tent
’s Morgens verdwenen onze kleine vent
Levenloos gevonden, hoe kan dat bestaan?
Als ze kon spreken, vertelde het ons de maan

Het zijn vier regels op het monumentje die alles samenvatten. Opmerkelijk genoeg ligt er achter de herdenkingsplek klaarblijkelijk iemand begraven. Hoe dit precies zit is mij nog steeds niet duidelijk geworden.

Links is het herdenkingsmonument, rechts de bosjes waar Nicky werd gevonden.

Het monument voor Nicky.

Achter het monument ligt sinds 2008 Kobie Meijers begraven.

Hoe groot is de kans op een doorbraak in de zaak Nicky Verstappen? Aan de nieuwe dna-technieken twijfelt niemand. Maar kwam de dader echt uit de nabije omgeving? Het gebied is vooral in de nachtelijke uren lastig te bereiken. De eerste indruk is dat je daar écht de weg moet kennen, maar hoe realistisch is deze hypothese? De dader kan net zo goed uit Groningen komen of misschien wel uit het buitenland. Was hij wellicht op vakantie in het gebied? De stelligheid van misdaadverslaggever Peter R. de Vries en de politie is in mijn ogen voorbarig.

Het is echter de laatste kans op een (technische) oplossing in deze zaak. Baat het niet, dan schaadt het niet, maar zo simpel is het natuurlijk niet. Het heeft een grote impact op de gemeenschap en niet op de laatste plaats op de familie van Nicky. De politie heeft goede hoop dat het tot een doorbraak komt, aangezien eerder de vastgelopen zaken van de moord op Marianne Vaatstra, Milica van Doorn en Andrea Luten door DNA-verwantschapsonderzoek zijn opgelost. Al ben ik van mening dat elke zaak uniek is. Wordt vervolgd.

martijnmastenbroek@gmail.com

3 gedachtes over “Hoe groot is de kans op een doorbraak in de zaak Nicky Verstappen?

  1. Ron van Pol schreef:

    De Nieuwenhagerweg was in 1998 gewoon een doorgaande weg, deze is pas aan het begin van deze eeuw afgesloten voor doorgaand verkeer omdat op deze weg erg hard werd gereden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: