Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

Naarmate de tijd verstreek, verdween de hoop dat de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht nog in leven zou zijn. Inmiddels is het zwartste scenario uitgekomen. Op aanwijzingen van verdachte Michael P. (27) werd haar lichaam deze week gevonden in een recreatiegebied in Zeewolde. 

Wat er op de avond van de vermissing (vrijdagavond 29 september) precies is voorgevallen, is vooralsnog onbekend. Ogenschijnlijk heeft P. de beschikking gehad over een auto en mocht hij vanwege een resocialisatieprogramma zich vrij bewegen. Een fatale inschattingsfout.

Begin deze week sprak ik met een oud-client van de kliniek waar P. onder toezicht stond. Hij schetste een beeld van anarchie, drank en drugs. Diverse media hebben eveneens dit soort verhalen opgetekend.

Directrice Arianne Middelhoek van Aventurijn stuurde mij een mail met het verzoek dit interview ‘in het licht van alle onrust’ én omdat ‘het fragment nogal ongelukkig is’ van YouTube te halen. Ik peins er niet over. Wel heb ik Arianne uitgenodigd voor een open radio-interview. “We hebben op dit moment besloten dat alleen stilte ons past”, zo schreef haar woordvoerster. Haar goed recht.

Altrecht Aventurijn in Den Dolder start overigens een onderzoek naar de gang van zaken in de kliniek. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) kondigde eerder al een onderzoek aan naar de omstandigheden waaronder P. in de kliniek verbleef.

Anne is overleden.

Maar hoe moet Nederland nu verder?

Ik hoop dat er uit het onderzoek naar Aventurijn een blauwdruk rolt met zaken die kunnen bijdragen aan het verbeteren van het systeem. Strafmaat is een eindeloze discussie, maar toezicht, psycho-, en risicoanalyses kun je wel elke minuut van de dag onderwerpen aan een kritische blik. Kundigheid, management en budgetten, het speelt allemaal een rol. Het systeem moet op de schop!

Niet op de laatste plaats moet het wetsvoorstel ‘dat weigeraars van een onderzoek bij het Pieter Baan Center, alsnog een TBS-maatregel kan worden opgelegd’, zo snel mogelijk door de Tweede Kamer worden aangenomen.

Ook is de praktijk anders dan de wens van de gedachte. Natuurlijk kun je een wet maken waarin staat dat alle zedendelinquenten levenslang moeten worden opgesloten. Een eiland maken voor de kust van Noord Holland. Dat schiet ook door mijn hoofd wanneer ik denk aan het verdriet van de familie Faber. Maar in Nederland geven wij mensen nu eenmaal een tweede kans. Soms nog wel meer. Ook dat is Nederland.

Of dat goed is? Het blijft een dilemma: voor altijd in een kooi of loslaten? Wat mij betreft dan wel aan een riem. Want, dat doe je met beesten, zoals P.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: