Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

Anne Faber wordt al meer dan een week vermist.

Ook vandaag is er weer volop gezocht naar de vermiste 25-jarige Anne Faber uit Utrecht. Op Social Media lijken amateurspeurneuzen en complotdenkers inmiddels over elkaar heen te vallen. Ik wil met name aan de laatste groep geen letter wijden.

Vingerwijzen
In de Gooi en Eemlander schreef verslaggever Henk Runhaar een paar dagen geleden een opvallend artikel. De kop luidde: “Politie ’negeert’ azc bij Soesterberg in onderzoek Anne Faber”. De titel doet vermoeden dat de politie opzettelijk het gebied rondom het AZC (dat overigens niet direct in de buurt ligt) zou vermijden. Een ridicule veronderstelling en derhalve stemmingmakerij. Ik raad Runhaar aan om dit boek eens te lezen. Ook in de zaak Marianne Vaatstra speelden dit soort berichten achteraf een zeer pijnlijke rol.

Ruis
De politie wordt tijdens de zoektocht bijgestaan door tientallen vrijwilligers. De groep is over het algemeen semi-professioneel en houdt zich aan een ongeschreven protocol. Een andere groep welwillende speurneuzen gaat op eigen initiatief op pad en stuurt elke vondst of verdachte situatie de wereld in. Vandaag werd zelfs een klopjacht geopend op de bestuurder van een groene Volvo, omdat hij zich opvallend gedroeg in de omgeving van Huis ter Heide. Er werden willekeurig groene Volvo’s (er zijn daar nogal wat Volvorijders) gefotografeerd en op Twitter gezet met de vraag: “Gaat het om deze?”

Het ecotunneltje
Tussen alle ruis zitten ook serieuze burgerspeurneuzen, zoals Michiel Hegener. Hij onderschrijft min of meer mijn verhaal over het zoekgebied. Op zijn Facebookpagina staat de ecotunnel-theorie.

Zoekgebied
Mijn persoonlijke opvatting is dat de locatie waar de spullen van Anne Faber zijn gevonden, niet per definitie de locatie is waar men ook Anne zelf zou kunnen vinden. Opmerkelijk genoeg wordt daar wel gezocht. Gevoelsmatig begrijp ik dat wel. Haar fiets, tas en jas zijn daar immers gevonden, dan moet Anne daar toch ook ergens zijn?

Maar ik vermoed dat dat niet het geval is. Het is goed mogelijk dat Anne eerder op de route iets is overkomen en dat de dader of daders haar fiets, tas en jas hebben meegenomen, om deze verderop weg te gooien. Anders was Anne toch allang gevonden in het zoekgebied rondom de gevonden spullen?

Tussen de wirwar van ‘ruis’, kan ik mij daarom goed vinden in de theorie van Hegener. Tijd om het zoekgebied en de focus te verleggen? Het gebied waar haar telefoonsignaal is uitgevallen is mijns inziens veel interessanter…

Het ecotunneltje ligt in de omgeving waar het laatste telefoonsignaal is opgevangen.

 

Een gedachte over “Vingerwijzen, ruis, ecotunneltje en zoekgebied

  1. Natasha Gerson schreef:

    Goed stuk. Ik verbaas me ook al dagen op de fixatie rond Huis ter Heide ipv noordelijker Den Dolder. Maar ik vermoed dat de politie heel erg graag haar gsm wil vinden omdat die zoveel info zou kunnen verschaffen en daarom erg gehoopt heeft op de vijver.

    En de stemmingmakerij en de broodje aap verhalen zijn idd stuitend.

    Ondanks de lange vermissingstijd inmiddels hoop ik dat ze nog leeft, ook al moet je dan vrezen voor de omstandigheden. Hoewel het gevoel dat ze nog leeft en vastgehouden wordt ws wishful thinking is…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: