De sleutel ligt in Let’s Get Down

getuige
De video toont een reconstructie van de laatste uren van Dascha.

Met grote belangstelling heb ik de documentaire bekeken over de laatste uren van de 16-jarige Dascha Graafsma uit Hollandsche Rading. Het 48 minuten durende filmpje werd gisteren online gezet.

Dascha werd in het laatste weekend van november ’s nachts doodgereden door een trein. Ze werd toen al enkele uren vermist na een avondje stappen met vriendinnen in club Let’s Get Down in Hilversum. De familie van het meisje zit begrijpelijkerwijs nog met veel vragen, maar de politie van Hilversum ziet geen enkele reden om het onderzoek te heropenen. Het dossier is gesloten. De politie is van mening dat er sprake is van zelfdoding en niet van een misdrijf.

Vader René Graafsma heeft samen met Kevin de Rooy en Joey Roelofs (respectievelijk mediamanager en locatiemanager bij een mediabedrijf) zelf onderzoek gedaan naar de laatste uren van zijn dochter. Enerzijds is er door het drietal onderzoek gedaan naar het verloop van de avond, de tijdlijn en omstandigheden in de uren van haar vermissing, tot het fatale ongeluk. Aan de andere andere kant komen vriendinnen van Dascha aan het woord en vertelt René Graafsma over het politieonderzoek.

Op dit soort momenten mis ik direct een tv-programma als Peter R. de Vries Misdaadverslaggever, die overigens nog wel enige tijd als woordvoerder heeft opgetreden van de familie Graafsma. Ik heb geen idee of hij zijn vertrouwen heeft uitgesproken over het tweetal tv-makers, maar mijns inziens zijn het geen professionele speurneuzen. Overigens heb ik de indruk dat De Vries in de documentaire wél wordt opgevoerd in opgenomen gesprekken met de recherche van Hilversum. De zinsopbouw van de vragensteller (met vervormde stem), is typisch De Vries.

De Rooy en Roelofs hebben, zo blijkt uit het filmpje, ook inzage gekregen in de computer van Dascha, haar telefoon en ze hebben gesproken met enkele getuigen. Met name de stappenteller-theorie vind ik zeer interessant. René Graafsma laat zich in de opnames diplomatiek uit over de politie, maar uit alles blijkt dat er geen aandacht is geschonken aan allerhande verdachte omstandigheden. Dat is natuurlijk frustrerend voor een vader, maar daarnaast heeft hij gewoon gelijk. Er zijn nog veel te veel vraagtekens in deze zaak.

Klik voor groot. Begin december sprak ik uitvoerig met een journalist van het HilversumsNieuws over de zaak.

Zo heeft een getuige in het holst van de nacht een auto gehoord vlakbij de vindplek van Dascha. En kreeg Dascha nog twee berichtjes via social media van twee jongens. Eén jongen ontkent ooit een bericht te hebben gestuurd naar Dascha, maar daar heeft René Graafsma grote twijfels over. De recherche heeft op een gegeven moment zelfs medelijden met deze verdachte. Volgens een zegsman gaat het immers om een kind, maar blijkt het in werkelijkheid een man van 27 te zijn!

De tv-makers stellen naar aanleiding van alle bevindingen en de tijdlijn hardop vragen. Ik vind deze vragen te gedetailleerd en het leidt af van in mijn ogen de hoofdvraag.

Waarom heeft Dascha de club Let’s Get Down in Hilversum in het holst van de nacht zonder jas verlaten?

Het antwoord op deze vraag maakt alle andere vragen overbodig. Opvallend is dat Dascha kennelijk haast had om de club te verlaten. Ze trok eerst een soort meterkast open in de veronderstelling dat het een uitgang was en verdween vervolgens door een nooduitgang naar buiten. Ze wilde zo snel mogelijk weg, lijkt het. Dat kan vanwege een ruzie zijn zoals gesuggereerd, maar dan haal je je jas nog wel even op en keer je huiswaarts via de reguliere uitgang.

Het feit dat er tot twee keer toe kennelijk onduidelijkheid was bij Dascha over de uitgang van de discotheek, geeft mij zeer stellig de indruk dat ze in de war is geweest. Drugs en drank is een mogelijkheid: bewust of onbewust tot zich genomen. Als deze middelen los of in combinatie plots in overvloed of door een verkeerde uitwerking naar je hoofd slaan, kun je vreemde dingen gaan doen. Zelfs uren wandelen en ‘bewust’ of onbewust onder de trein wandelen. Ik denk dat je daar helemaal niet suïcidaal voor hoeft te zijn, zoals ook wordt ontkracht door haar vriendinnen. Dascha was heel gelukkig, zegt een vriendin. Ik neem dat zonder meer aan.

Juist daarom. Daarom ligt de sleutel in Let’s Get Down.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: