‘Misdaadjournalistiek’ in de 3B-krant

3 b krant

Al eerder trof ik in het weekblad ‘De 3B-Krant’ een wat vreemde uiteenzetting aan van de feiten en omstandigheden rondom de moord op Rob Zweekhorst op nieuwjaarsdag in Berkel en Rodenrijs. Het artikel dat onlangs verscheen op de website van deze krant is wederom een verhaal met een wel heel vrijgeestige beredenering. Rode draad in het artikel is het gegeven dat de politie nog niets bekend heeft gemaakt over het moordwapen. Bekend is dat Zweekhorst met een vuurwapen om het leven is gebracht, maar de krant vraagt zich hardop af wat voor type en zelfs kaliber er gebruikt moet zijn. Voor een getuigenoproep aan het publiek totaal geen relevante informatie. Maar goed, het is een invalshoek.

De betreffende journalist komt ook met een ‘verklaring’ waarom de politie dit tot zijn grote verbazing niet meldt: “Het idee is dat (straks) alleen de dader weet welk wapen er is gebruikt. En in een verhoor daarmee bewijst de gezochte persoon te zijn. Daarmee een niet in de rechtszaal om te blazen verklaring aflegt. Dan staat er tegenover de rechters niet iemand die onder druk van het verhoor dingen is gaan verzinnen.” Leest u even mee: een potentiele verdachte gaat ‘straks’ in de rechtszaal verklappen wat voor wapen hij heeft gebruikt en de zaak is rond.

Maar de krant gaat nog verder: “Een andere reden om te zwijgen over het moordwapen en de kogels heeft te maken met de nabestaanden. Het is een kwestie van medeleven om niet teveel in details te treden.” Met andere woorden: de politie maakt het type vuurwapen niet bekend uit medeleven. Alsof het type wapen het verdriet nóg groter kan maken. En tot slot. Waar de journalist eerst nog met een scenario kwam dat de verdachte ‘straks’ in de rechtszaal gaat onthullen welk (type) wapen hij heeft gebruikt, stelt hij aan het einde van zijn proza: “dat de kans groot is dat de politie helemaal nooit meer iets gaat zeggen over het wapen.” Ik denk dat oud politiechef van Rotterdam en inwoner van Lansingerland, Jan Blaauw, de redactie van de 3B-krant graag een dag komt bijscholen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: