Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

Bonnie Dokter Bernard

In het tijdschriftenschap van de lokale supermarkt trof ik laatst een cover met de treurige aanblik van Bonnie St. Claire. Zo’n fotograaf kan toch op zijn minst even zeggen dat haar lippenstift overal zit behalve op de plek waar het hoort. Ik kocht het blad. Wat was er toch aan de hand met deze zangeres van het Nederlandse lied, het lied dat ik bijzonder lief heb. Ik moest het weten.

Haar man bleek in het ziekenhuis te liggen met maar liefst twee gebroken benen: ze had hem na een ruzie het huis uitgezet, maar hij probeerde via een afvalcontainer onder het raam weer naar binnen te komen. Je begrijpt het, de bak reed onder zijn voeten weg en het drama was compleet. Het hele verhaal van Bonnie werd in geuren en kleuren opgetekend in het roddelblad met foeilelijke foto’s van de hoofdpersoon zelf. De zangeres lijkt meer dan ooit te kampen met een ernstig alcoholprobleem en goed in de war. Triest.

Toch is dit niet de reden van dit blogje. Door alle borrelpraat over Bonnie werd op onze krantenredactie ook de muziek van vroeger weer eens opgezocht. Pierrot, Bonnie kom je buiten spelen, Sla je arm om mij heen en natuurlijk: Dokter Bernhard werd de afgelopen dagen wel honderd keer gedraaid. Al snel drong de vraag zich op: klopt het eigenlijk allemaal wel wat daar in die wachtkamer van dokter Bernhard plaatsvindt. Heeft Bonnie in het liedje soms zelf de hand gehad in de dood van haar geliefde? Had zij wellicht een affaire met deze knappe dokter? Naar een verklarende onderbouwing van tekstschrijver Peter Koelewijn werd naarstig gezocht. Het liep op niets uit. Ook de Belgische radio bleek al eens onderzoek te hebben gedaan naar het ‘ware verhaal’ van Dokter Bernhard. Bonnie wist het zelf eigenlijk ook niet, zo vertelde ze toentertijd in de uitzending.

Tot slot stuitte ik gisteravond op een blog op Marikens Nieuws- en Fotoblog. Haar interpretatie van ‘Dokter Bernhard’ moet zelfs bij Bonnie op dit moment weer wat kleur op de wangen toveren en haar een vrolijke snoet bezorgen. Ik hoop het. Lees hier het hilarische pleidooi van Mariken. Case closed.

Instant update: Het origineel!

In eigen land had de Ierse Joe Dolan (Mullingar, 16 oktober 1939 – Dublin, 26 december 2007) veel succes met het duet Sister Mary met de Britse zangeres Kelly Marie; hoewel dat nummer buiten Ierland vrijwel onbekend bleef, kwam het in de Nederlandse vertaling als Dokter Bernhard van Bonnie St. Claire (met Ron Brandsteder) in de top 10 van de Nederlandse Top 40. Overigens kan ik over de uitvoering Sister Mary ook geen verklarende achtergronden vinden op internet. Suggesties mag je mailen naar martijnmastenbroek@gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: