Politie versterkt aanpak tegen (online) seksueel misbruik in Filipijnen

Sinds de zomer van 2014 werken de Nederlandse politie (NP) en het Openbaar Ministerie (OM) intensief samen met de Filipijnen in de aanpak van (online) seksueel kindermisbruik.

De Filipijnse overheid en maatschappelijke organisaties zijn zich sterk bewust van de kwetsbaarheid van de Filipijnse kinderen voor buitenlands misbruik. Dat vertaalt zich in inzet, samen met meerdere internationale veiligheidspartners binnen de Virtual Global Taskforce (VGT), om kinderen tegen seksueel misbruik te beschermen. Deze samenwerking kent vele goede resultaten. Nederland heeft in de afgelopen jaren mede door de lokale inzet van een politie liaison officer en praktische inbreng van (digitale) expertise bijgedragen aan de redding van vele tientallen slachtoffertjes.

Politie liaison officer

De Filipijnen blijft echter voor Nederlanders nog steeds een van de voorkeurslanden voor kindersekstoerisme. Ook de groei van de problematiek van seksueel kindermisbruik middels livestreaming in de Filipijnen is zorgelijk. Daarom gaat Nederland de aanpak tegen (online) seksueel misbruik in die regio versterken door daar, voor de duur van twee jaar, een extra politie liaison officer te plaatsen voor de samenwerking met het Philippine Internet Crimes Against Children Center (PICACC).

Philippine Internet Crimes Against Children Center

PICACC betreft een samenwerkingsverband bestaande uit de Women and Children’s Protection Center (WCPC) van de Philippine National Police , de Anti-Human Trafficking Division (AHTRAD) van het Filipijnse National Bureau of Investigation (NBI) , de Australian Federal Police (AFP), de Britse National Crime Agency (NCA) en NGO International Justice Mission (IJM). Deze plaatsing draagt bij aan versterking van de lokale opsporingscapaciteit op dit gebied d.m.v. training enaan het verbeteren van de informatiepositie ter identificatie van Nederlandse daders, met als doel het voorkomen van het misbruik en hetvergroten van de pakkans van de daders.

Foto door Rica op Pexels.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: