Politie neemt Amber Alert over

Politie Nederland krijgt voor onbepaalde tijd het exclusieve gebruiksrecht op de merknaam Amber Alert in Nederland. Ook worden de domeinnamen, social media-accounts en beeldmerken overgedragen aan de politie. Degenen die Amber Alert volgen, blijven alerts krijgen omdat ook de hele community van Amber Alert over gaat naar de politie. Hiermee is het bereik van de volgers verzekerd.

De overdracht is het resultaat van de gesprekken die de politie de afgelopen weken voerde met Netpresenter B.V./Stichting Amber Alert Europe. Met ingang van 23 november aanstaande worden de vermist-kind-alerteringen verstuurd via het Burgernet-systeem van de politie.

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft hierover vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd. Met de overeenkomst wordt voldaan aan de wens van de Kamer voor een warme overdracht, waarbij zo veel mogelijk de voordelen van de huidige alertering blijven bestaan, waaronder het bereik, de naamsbekendheid, de samenwerking met partnerorganisaties en aandacht voor de internationale component.

Advertenties

Door de overname van Amber Alert maakt de politie zich in dit vitale proces los van externe partijen en krijgt daardoor meer controle over de alertering en kwaliteit van de opsporingsberichtgeving van vermiste kinderen. Een Amber Alert wordt gemiddeld twee keer per jaar ingezet.

Met ingang van 1 januari 2021 is het beheer van Burgernet belegd bij de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS), een multidisciplinair samenwerkingsverband van politie, ambulancezorg, de Koninklijke Marechaussee en de Veiligheidsregio/brandweer. De LMS zorgt voor de ontwikkeling en het beheer van de meldkamers in Nederland. Zij speelt een centrale rol bij de verzending van de oproepen – zoals Amber Alert – vanuit de meldkamer.

Brief van demissionair minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: