Dossier Mastenbroek

Nieuwsblog door journalist en radiomaker Martijn Mastenbroek

Jeugd- en jongerenwerker Hassan Achemlal was te gast in het radioprogramma Dossier Mastenbroek op Den Haag FM. De 24-jarige jeugdwerker zet zich al jaren in om de Haagse wijk Transvaal positief op de kaart te zetten.

“Er wonen veel allochtonen en dan heb je meteen al een stempel”, zo vertelde hij. Toch is er veel positief veranderd. “Wij zoeken echt de verbinding op. Niet alleen met jongeren, maar ook met wijkbewoners. Op deze manier zijn er ontzettend veel vrijwilligers actief die samen meewerken aan allerlei activiteiten.”

Ook de samenwerking met de gemeente en de politie is dik in orde, beaamde hij. Trots is Hassan op de Banenmarkt in Transvaal. “Kansen op de arbeidsmarkt zijn in deze wijk minder dan in andere delen van Den Haag. Door middel van een Banenmarkt hebben we zo’n 25 jongeren aan een baan kunnen helpen. Dat is natuurlijk geweldig!”

Beeldvorming, maar ook negatieve verhalen van politici over allochtonen raken de wijk soms hard. “Onlangs was er een incident bij een moskee in Amsterdam waar een onthoofde pop werd achtergelaten. Eén wijkbewoner van een jaar of 14 zei dat we dan maar wraak moesten nemen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dan gaan wij meteen het gesprek aan met zo’n jongen.” Overigens is Geert Wilders welkom om samen met Hassan een rondje door de wijk te lopen. “Dan kan hij echt het gesprek aangaan met Marokkanen, in plaats van er alleen maar over praten.”

Dat iedereen in Den Haag kansen krijgt blijkt wel uit het verhaal hoe Hassan zelf jongerenwerker werd. “Ooit was ik zelf een van de jongeren in de wijk”, lacht hij. “Nu werk ik samen met de mensen die ik vroeger op straat tegenkwam.” De Hagenaar is veel met zijn werk bezig. “Mijn vrouw zegt weleens: Hassan, het is al bijna twaalf uur, wanneer er nog een WhatsAppje binnenkomt. Dan vraagt een jongere of ik hem bijvoorbeeld even kan helpen met zijn CV. ‘Komt goed. Daar gaan wij morgen even samen naar kijken’ stuur ik dan.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: